Här är Sveriges bästa macka – en smakrik kulturkrock

“Risit bättre” är namnet på skapelsen som utsågs till Sveriges bästa macka 2023, under Mack-SM i helgen.
– Det är verkligen en dröm som går i uppfyllelse, säger vinnaren Saga Thyrberg, till vardags konditor på Villa Källhagen.

Kärleken till det asiatiska köket har inspirerat Saga Thyrberg till vinnarbidraget – hon har nämligen arbetat som sushikock tidigare.
– Det känns jättejätteroligt att ha vunnit, jag är så glad! Jag har länge velat ställa upp och tävla och nu var rätt tid för mig att vara med. Jag tror att jag vann för att jag lyckades sätta smakerna – och för att min macka är ganska nytänkande, säger hon i en kommentar.
Vinnarmackan har sin grund i ett grötbröd, där gröten har ersatts av ris. Det har därefter toppats av en kyckling som marinerats i miso, soja, gochujang och vitlök, en wasabipesto, misoslaw och picklade morötter. Pricken över i:et är toppingen av friterade risnudlar som står för crunchen.

Mack-SM arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Tävlingen syftar till att hylla mackan som en god, mättande och hållbar måltid.
– År efter år tar finalisternas bidrag olika riktningar, men i varje tävling finns en röd tråd. De tävlandes hantverksskicklighet och förmåga att skapa en välsmakande upplevelse, där ett genuint gott och kvalitativt bröd alltid står i centrum, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer, som hoppas på att få se fler nytänkande mackor på de svenska lunchborden.

Juryns vinnarmotivering lyder så här:
“Med en symfoni av fantastisk smak och elegans förenar denna macka två kulturer i ett bröd av spännande textur. Varje bit avslöjar en mosaik av tydliga smaker, omslutna i ett visuellt vackert och tydligt koncept, likt en målning som smakar lika bra som den ser ut.”

Dela

Fler nyheter i Människor och Mötesplatser

Ett tåg kommer lastat – med massor av tårta

När Steinbrenner & Nyberg presenterar 2025 års nya tårtkollektion passar man samtidigt på att bjuda på tårtkalas. På lördag rullar det traditionella tårttåget från bageriet i Mölndal till Göteborg för att dela ut 5 000 tårtbitar.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.