Nu ska hållbara skånska mjölkbönder få bättre betalt

Mjölkbönderna ska få bättre betalt för mjölken när de arbetar för lägre klimatpåverkan och ökad biologisk mångfald. Det är grunden i Skånemejeriers nya hållbarhetsersättning.

Den nya ersättningsmodellen ingår i Skånemejeriers program ”Hållbar mjölkgård” som kombinerar befintliga aktiviteter med nya satsningar.
Syftet med hållbarhetsersättningen är att skapa ekonomiska incitament för mjölkbönderna att öka gårdens positiva påverkan på djur, klimat och natur, och minska den negativa påverkan. Och den övergripande visionen är att bli Sveriges mest hållbara mejeri.
– Mjölkbönderna gör ett gediget arbete för att producera mjölk med så låg klimatpåverkan som möjligt, vilket redan har bidragit till att sänka mjölkens klimatavtryck. Genom den här nya ersättningen vill vi uppmuntra till ännu fler åtgärder, genom att tydligare koppla ersättningen för mjölken till hållbarhetsarbetet. Det ger oss ytterligare förutsättningar för att tillsammans med mjölkbönderna kunna stärka konkurrenskraften för vår sydsvenska mjölk, säger Cecilia von Perglas, vd på Skånemejerier.

Mjölkpriset kommer att justeras så att en del av ersättningen ges enligt ett poängsystem där poängen är fördelade på ett flertal hållbarhetsåtgärder inom sex huvudområden: Kunskap och kompetens, god djuromsorg, växtodling och kolinlagring, resurseffektiv animalieproduktion, fossilfritt jordbruk samt biologisk mångfald. Ju fler poäng mjölkbönderna får, desto högre blir ersättningen. Poängmodellen tar även hänsyn till olika gårdars förutsättningar – som till exempel läge, storlek och jordmån – för att inte missgynna eller i alltför hög grad gynna en särskild typ av gård.
Det nya poängsystemet för beräkning av hållbarhetsersättningen träder i kraft i och med november månads mjölkavräkning.

 

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Primärproduktion

Lantmännen om krisberedskap: “Den låga självförsörjningsgraden skapar oro”

Tillgång till mat är en central del i landets krisberedskap. Men en färsk Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av Lantmännen visar att knappt en av fyra svenskar känner sig trygga med Sveriges matförsörjning vid kris.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.