Ny metod ökar biotillgänligheten i spannmål

Kan spannmål vara svaret på den infekterade debatten om kött kontra vego? Det tror i alla fall Inger-Cecilia Mayer Labba på AFRY, som samarbetar med startupen Hidden in Grains för att ta bort fytinsyrans negativa påverkan på biotillgängligheten av järn och andra mineraler.

Inger-Cecilia Mayer Labba är forskaren som blev rikskänd efter sin doktorsavhandling om bristande biotillgänglighet av järn och andra mineraler i vegoprodukter. Och som sedan gick över till näringslivet och en tjänst på AFRY, där hon nu hjälper livsmedelsföretag och startups att utveckla sina produkter, processer och tillverkningssystem inom satsningen Future foods.
– Det är väldigt mycket spännande som händer i Livsmedelssverige just nu, inte minst vad gäller hållbarhet. Just nu arbetar vi med att utveckla verktyg för att ta vara på sidoströmmar, detta för att göra det enklare för företag att hitta nya användningsområden för dem. Det finns mycket som har hög kvalitet som annars bara går till landfyllnad, biogas eller foder, säger hon.


Ett annat spår som hon arbetar med är just detta med att öka biotillgängligheten i olika produkter.
Inger-Cecilia Mayer Labba berättar om startupen Hidden in Grains, som har utvecklat en process som tar bort fytinsyran i spannmål. Genom en skonsam process aktiveras befintliga enzym i kornet, vilket leder till en näst intill total nedbrytning av fytinsyra. Mineraler som järn, zink med flera blir därmed tillgängliga för den som har behov av dem.
– Vi har ett pågående samarbete om uppskalning av Hidden in Grains processer, vilket på lite sikt kan innebära att exempelvis välling, gröt, mjöl och bröd inte längre behöver berikas med järn. Eftersom vi människor äter så pass mycket spannmål är det en källa till både protein och mineraler med väldigt stor potential.
Enligt Livsmedelsverkets undersökning Riksmaten äter svenska folket 42 gram fullkorn per dag, jämfört med 12 gram baljväxter per dag.
– Sedan rekommenderas vi öka intaget av både fullkorn och baljväxter, så behovet av förbättrade alternativ kommer att kvarstå, säger Inger-Cecilia Mayer Labba.

Dela

Fler nyheter i Forskning och Förädling

Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt

Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.