7 september 2023
Först drabbades stora delar av landet av torka, vilket gav glesa och korta grödor. När regnet kom i juli, kom ogräsen i gång att växa på grund av tillgången på ljus i de glesa grödorna. Ogräsen tillsammans med grönskott och grodda kärnor i axen ställde till stora problem vid tröskningen.
Jodå, det har inte direkt saknats utmaningar under det senaste växtodlingsåret.
– Generellt sett har man ungefär halva skördar jämfört med mer gynnsamma år, säger Frida Thomson på Hushållningssällskapet Gotland.
Enligt Hushållningssällskapets fältrapport, som omfattar hela landet, har även bärigheten ställt till det på många håll. Det har helt enkelt inte gått att komma ut i fält med jordbruksmaskinerna på grund av all nederbörd – upp emot 400 millimeter på två månader!
– Det har varit en hel del kvalitetsproblem med låga falltal i höstvetet och låg grobarhet i maltkornet, säger Elin Almèn på Hushållningssällskapet Kalmar Kronoberg Blekinge.
Nederbörd och försenad skörd har lett till försämrad kvalitet på spannmålen, vilket gjort att höstvetet klassificerats som sämre betald foderspannmål. Dock har uppköparna i vissa fall sänkt kraven, vilket gjort att mer vete kunnat levereras som brödvete.
I Halland är man i gång med potatisskörden och även i denna gröda är det problem.
– Det är blött och besvärligt. I vissa fall är det så blött att man förmodligen inte kommer att kunna skörda alls, säger Sofie Pålsson på Hushållningssällskapet Halland.
Det finns dock glädjeämnen. Den befarade bristen på grovfoder på grund av torkan på försommaren, ser ut att till största del ha löst sig.
– Tredjeskörden i området har varit fantastiskt bra, vallarna återhämtade sig när det började regna i juli och många lantbrukare har fått in det grovfoder de behöver, säger Mats Håkansson på HIR Skåne.
Dela
Fler nyheter i Trend
Trendspotting 2025: Nu vänder det!
Innovativa småmål, otippade smakfusioner och EMV på dekis. När Food & Friends för 21:a året i rad presenterar sin trendspaning om mat och dryck så kretsar det mesta kring hur gastronomi, måltidsmönster och livsmedelsval påverkas av att konjunkturpendeln svänger mot ljusare tider.
23 oktober
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.