3 mars 2020
Säker mat och säkert dricksvatten är en grundförutsättning för Sveriges försvarsförmåga. Nu i veckan lämnar Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt, på uppdrag av regeringen, en gemensam syn på behov och åtgärdsförslag gällande livsmedel- och dricksvattenförsörjning, för den fortsatta inriktningen av det civila försvaret.
– För att livsmedel- och dricksvattenförsörjningen ska fungera måste alla samhällsviktiga verksamheter, näringsliv och aktörer samverka, säger Annica Sohlström, generaldirektör för Livsmedelsverket.
Livsmedelskedjan är beroende av fungerande infrastruktur som el, IT och transporter för till exempel införsel av insatsvaror.
– En lönsam och ökande livsmedelsproduktion är grunden för en god livsmedelsförsörjning. För att fånga komplexiteten och beroendena i dagens produktion förordar vi att vi talar om försörjningsförmåga. Hittills har man ofta talat om självförsörjningsgrad, hur stor del av vår livsmedelskonsumtion som är inhemskt producerad. Den är inte oviktig, men säger inget om hur väl vi lyckas med att maten når magen och är säker, säger Christina Nordin, generaldirektör på Jordbruksverket.
Här är några av de investeringar som enligt de tre myndigheterna behövs för att bygga upp en god försörjningsförmåga:
- Ökad svensk livsmedelsproduktion.
- Lagerhållning av strategiskt viktiga produkter, inklusive vissa typer av livsmedel.
- Forskning och innovation om livsmedelsförsörjning
Dela
Fler nyheter i Arkiv
Sätherberg: “Ingen risk för matbrist”
”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.
22 mars
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.