– Det är ett svårt besked att lämna men det är rätt beslut för att kunna säkra mjölkproduktionen och livsmedelsförsörjningen i Norrland, säger Gerhard Bley, vd för Norrmejerier.
24 augusti 2023
För tre månader sedan aviserade Norrmejeriers styrelse att man skulle se över möjligheten att avveckla Luleå mejeri. Nu i veckan togs det formella beslutet.
Det innebär att all Norrmejeriers tillverkning av fil, mjölk och grädde kommer att ske i Umeå. Däremot fortsätter man hämta in mjölk över hela Norrland.
Anledningen till avvecklingen är vikande mjölkkonsumtion, lågt kapacitetsutnyttjande, stora investeringsbehov de kommande åren samt en generellt svag lönsamhet i företaget.
– Jag känner med våra mejerianställda i Luleå men kostnaderna på ägarnas gårdar är fortsatt höga, till och med högre än föregående år. Det gör att lönsamheten är pressad och att vi måste göra allt för att ge så hög ersättning till våra mjölkleverantörer som möjligt, säger Göran Olofsson, styrelseordförande för Norrmejerier.
Luleå mejeri har omkring 60 medarbetare och förhandlingar med fackliga parter har inletts. Avvecklingen och flytten till Umeå kommer att ske successivt de kommande åren.
– Vi har ägnat mycket lång tid åt att utreda detta och analysens slutsatser är tydliga, vi måste konsolidera tillverkningen till Umeå för att kunna behålla mjölkproduktion i Norrland. Samtidigt innebär det en utveckling av vår verksamhet i Umeå med 30 nya arbetstillfällen på sikt, säger Gerhard Bley.
Dela
Fler nyheter i Primärproduktion och Värdekedjan
Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt
Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.
22 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.