Nu ska det bli mer svenskt kött på restaurang

Trots att intresset för att äta svenska råvaror växer är det få restauranggäster som vet varifrån köttet på menyn kommer. Det ska LRF ändra på tillsammans med lokala köttproducenter och kocken Gustav Arnell.

Bara 20 procent av det kött som serveras på svenska restauranger är svenskt. En andel som branschorganisationen LRF Kött tycker är på tok för låg och hoppas kunna lyfta med hjälp av ett tvåårigt projekt som finansieras av Jordbruksverket.

– Vi vill skapa nya kreativa samarbeten genom att koppla samman restaurangbranschen med svenska köttuppfödare. På det sättet hoppas vi möta gästernas efterfrågan på svenskt kött på menyn, säger Viktoria Östlund, LRF:s expert på nöt och lamm.

Satsningen inleds under våren med regionala inspirationsträffar, där köttproducenter och restaurangbranschen kan knyta nya kontakter, diskutera köttproduktion och kvalitet och vad som händer i omvärlden.

– Målet är att öka efterfrågan på svenskt kött rejält. LRF är den perfekta partnern för att knyta ihop restaurangbranschen med våra köttproducerande medlemmar, säger projektledaren och kocken Gustav Arnell, som arbetar med konceptutveckling inom svensk och lokal mat.

Deltagarna från restaurangbranschen kommer att erbjudas utbildningar för att bygga upp kompetensen kring vilka mervärden svensk köttråvara tillför, hur en attraktiv matsedel skapas och hur detta kan användas i marknadsföringssyfte. För köttproducenterna ligger fokus på distribution, direktförsäljning, byggande av varumärke och hållbara affärer.

 

Dela

Fler nyheter i Arkiv

Sätherberg: “Ingen risk för matbrist”

”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.