Hon ska sätta Västsverige på den gastronomiska kartan

Från vd-assistent till livsmedelsproducent. Agnetha Björnsdotter Berglund som driver Kullans Lycka i Norra Kedum blir ambassadör för Smaka på Västsverige. För Livsmedel i fokus berättar hon om hur kärlek och respekt kan sätta smak på kött- och charkprodukter, och om hur man ibland måste flytta bort för att komma hem.

Det är i gott sällskap av kocken Katja Palmdahl, krögare på Lilla Spinneriet i Lindome, som Agnetha Björnsdotter Berglund utses till matambassadör för Smaka på Västsverige 2020 i samband med Passion för Mat-mässan nu i helgen. Bakom utmärkelsen står Turistrådet Västsverige och Lokalproducerat i Väst.

– Det är en stor ära och ska bli jättespännande. Tanken är att Katja och jag ska fungera som inspiratörer och förebilder för andra kockar och råvaruproducenter, och att lyfta och stärka Västsverige som matregion. Det är första gången man utser matambassadörer så vi får helt enkelt testa oss fram.

På Kullans Lycka föder Agnetha Björnsdotter Berglund upp får för kött- och charkuteriproduktion, tillverkar fårskinn och ullprodukter i egen design och arrangerar olika kurser. Men det här med att bli livsmedelsproducent var egentligen inget hon hade räknat med.

– Det var verkligen ett lappkast i livet. Jag arbetade administrativt som vd-assistent i olika branscher i många år och har även drivit en modebutik i Stockholm. Men när min man fick jobb i Lidköping i samma veva som jag var gravid med vårt första barn bestämde vi oss för att flytta ut på landet på vinst och förlust.

Det här var 2003, paret förälskade sig i en gammal gård med tillhörande betesmarker och sedan gav det ena det andra. 

– Trots att vi flyttade så kändes det som att äntligen komma hem. Min enda tidigare erfarenhet av djur var en tax och två undulater i tonåren, och min man är pälsdjursallergiker. Ändå kände jag tydligt att jag absolut ville ha får på gården, säger Agnetha Björnsdotter Berglund och skrattar.

Den första lilla flocken släpptes ut på bete 2005, nu är fåren själva navet i Kullans Lycka. Köttet säljs som det är eller förädlas till charkuterivaror; att ta tillvara på hela djuret är en självklarhet.

– Jag fungerar lite som spindeln i nätet för gårdar och köttproducenter i hela Skaraborg. Jag slaktar inga djur och stoppar ingen korv själv utan jobbar mer med produktutveckling, marknadsföring och försäljning i nära samarbete med slakteri och charkuteri. Våra produkter finns på både restauranger, kaféer, butiker och saluhallar.

Vilka produkter är du mest stolt över?

– Det är nog mina fårkorvar, som fick guld i senaste Chark-SM, och som är kryddade med ramslök respektive chili. Det är så många som har fördomar mot får och tror att det ”smakar kofta” men även de mest inbitna skeptikerna tycker att de här korvarna är goda, säger Agnetha Björnsdotter Berglund.

Trots att hon är köttproducent, eller kanske just därför, betraktar hon sig själv som flexitarian och tycker att hennes produkter gör sig bäst i sällskap av grönt.

– Många av de kockar jag samarbetar med och levererar till använder mitt kött mer för att krydda och förstärka än för att låta köttet vara huvudnumret. De köper av mig för att de delar mina värderingar och vill ge sina gäster både smak och storytelling.

Vad är det för värderingar?

– Kärlek och omsorg av djuret och respektfull hantering är viktigt för mig, både under livstiden och i samband med slakten. När fåret styckas på ett bra sätt och när charkuteriet har känsla för hantverk blir det som att man både lyfter produkten och hyllar djuret.

AGNETA RENMARK

 

Dela

Fler nyheter i Arkiv

Sätherberg: “Ingen risk för matbrist”

”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.