Små blad kräver mycket energi

Inomhusodlade gröna blad är resurskrävande och har stor miljöpåverkan – i alla fall i förhållande till sitt näringsinnehåll. Det visar en ny rapport som projekt Matlust i Södertälje tagit fram.

Konsumtionen av gröna blad är relativt hög och ökar stadigt i Sverige. Under senare år har en lång rad nya koncept för inomhusodlingar poppat upp, ofta i stadsmiljö och med växtbelysning, cirkulerande näringslösning och odling på höjden.

Eftersom de säljs i små förpackningar som kräver kyltransport och kyllagring spelar förpackning, förvaring och transport stor roll för produkternas miljöpåverkan.

På uppdrag av Matlust har konsulten Gunnar Rundgren sammanställt och analyserat befintlig kunskap i en rapport, där han jämför miljöeffekter och resursförbrukning vid produktion av groddar, skott, kryddor, bladgrönt och svamp.

Faktorer som undersöks i rapporten är användning av energi, växthusgasutsläpp, användning av insatsmedel som konstgödsel, kemisk bekämpning och fröer, vattenförbrukning, avfall, samt förpackningslösningar.

– Inomhusodlingar av grönsaker framställs exempelvis ofta som miljövänliga och klimatsmarta, som sparar mark och vatten, men verkligheten är mer komplicerad. De använder mycket energi och energiproduktion har i sin tur stor miljöpåverkan och tar upp stora markarealer, säger Gunnar Rundgren.

AGNETA RENMARK

Rapporten ”Små gröna blad – inomhusodling ur ett hållbarhetsperspektiv” kan du ta del av här!

Dela

Fler nyheter i Arkiv

Sätherberg: “Ingen risk för matbrist”

”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.