Svart blir ljusgrönt när Axfood plastbantar

Rätt plast på rätt plats är devisen när Axfood plastbantar. Nu blir plasten på färska örter under varumärket Garant både tunnare och återvinningsbar, i några fall tas den bort helt och hållet.

I och med att krukorna och trågen till Garants färska örter byts från svart till ljusgrön plast av polypropen fungerar de i materialåtervinningen. Dessutom tunnas materialet ut så att cirka 18 ton mindre plast behöver användas varje år.

–  Vi går igenom sortimentet steg för steg för att se var vi kan plastbanta genom att ta bort eller minska mängden förpackningsmaterial. Många små förändringar gör tillsammans stor skillnad, säger Karin Grönskog, förpackningsutvecklare på Dagab, Axfoods inköps- och logistikbolag. 

Under våren fortsätter plastbantningen när Garant lanserar tre nya färska ekologiska örter. I stället för plast kommer förpackningsmaterialet bestå av naturfiberformar, pappersstrutar och papptråg. På så sätt sparas ytterligare cirka 2,5 ton plast årligen.

Plastbantningen är en del av den plaststrategi som Axfood antog förra året. Till 2025 ska den totala mängden plast i den egna verksamheten minska med 25 procent. Dessutom ska alla förpackningar till de egna märkesvarorna gå att materialåtervinna inom två år och endast förnyelsebar och återvunnen råvara användas till 2030.

–  I första hand vill vi byta ut plasten mot andra material. När det inte är möjligt försöker vi att reducera mängden plast genom att minska eller tunna ut, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

AGNETA RENMARK

Dela

Fler nyheter i Arkiv

Sätherberg: “Ingen risk för matbrist”

”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.