De kan vinna Årets bonde 2023: “Vill så ett frö”

Nu är det klart vilka fyra bönder som går vidare till finalen i Årets Bonde 2023. En av finalisterna är Gunnarshögs Gård på Österlen i Skåne, som inte bara odlar raps och gör olika produkter utan även bedriver en pedagogisk verksamhet kring hur mat blir till.

Årets Bonde är en tävling som vill lyfta alla mervärden med svensk mat och dryck. Nu har årets fyra finalister utsetts i lika många kategorier.
Vinnaren i kategorin spannmål/växtodling är Gunnarshögs Gård på Österlen i Skåne, som jobbar hårt för att inspirera, motivera och engagera nästa generations bönder under så kallade familjevisningar.
– Det gör vi genom att så ett litet frö om att kanske välja den gröna näringen som yrkeskategori i framtiden. Genom att köra trampetraktor, hoppa i ett hav fullt av rapsfrö och göra sin egen rapsolja och sedan laga mat på det man själv har tillverkat kittlar vi alla sinnen. När vi sedan frågar barnen på våra visningar om det är någon som vill bli bonde när de blir stora och både barn och vuxna räcker upp handen – då finns det hopp om framtiden, säger Anja Persson, en av ägarna till verksamheten, när hon intervjuas av tävlingsarrangören Bergkvist Publishing AB.

Vinnaren i kategorin ”kött” är Johannishus utanför Ronneby i Blekinge.
– Vi har många ben att stå på! Vi är producenter av spannmål, oljeväxter, baljväxter, vilt, nöt, lamm, ekosystemtjänster, skogsprodukter, jakt- och kulturupplevelser samt hantverksbryggd öl. Vi har ett nätverk kring oss som fungerar i harmoni. Vi köper gödsel av lokala bönder, vi säljer foder till lokala bönder, vi säljer viltkött till konsumenter och lokala restauranger som väljer att satsa på väl utvalda råvaror, säger Maria Wachtmeister, en av ägarna i Johannishus Godsförvaltning AB.

Vinnaren i kategorin ”mjölk” är Skålldals Lilla Ekomejeri, som ligger norr om Kungälv i Bohuslän.
– Vi visar att det är möjligt att driva ett mindre familjejordbruk med mjölkkor utifrån andra värden än maximal produktion. Vår lugna drift, med fokus på djurens bästa, leder till produkter som håller en kvalitetsnivå som vi tror folk märker av och vill ha, säger Lena Svedin Larsson, en av ägarna till verksamheten.

Och slutligen, vinnaren i kategorin ”grönt” är Rudenstams bär & frukt i Huskvarna, som driver ett modernt jordbruk med låg miljöpåverkan.
– Vi arbetar aktivt för att minska svinn och har en anläggning där vi tar tillvara allt som vi producerar. Vi bedriver också ett viktigt arbete med att informera våra kunder om hur ett jordbruk och en fruktodling fungerar. Eftersom vii har väldigt många besökare så har vi en möjlighet att lära dem hur vår verksamhet fungerar, säger delägaren Jonas Rudenstam.

Finalen för Årets Bonde 2023 äger rum på Skördefest Kristianstad, den 2 september.Tävlingen arrangeras av Bergkvist Publishing AB och stöttas av Svenskt Sigill, Sydgrönt och branschtidningen Restaurangvärlden.

 

Dela

Fler nyheter i Människor och Primärproduktion

Tempe på åkerböna tog hem matinnovationspriset

En fullpoängare rent hållbarhetsmässigt och en produkt som bjuder på små insprängda smaksensationer. Så beskriver juryn det vinnande bidraget i årets upplaga av tävlingen Ät Stockholm: Hallstavik Tempe.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.