Branschen laddar för Fettisdagen – sex miljoner semlor trycks ut

132 ton mandelmassa, 211 ton grädde och 2,6 ton kardemumma går åt när svenskarna under Fettisdagen sätter i sig runt sex miljoner semlor. Hur mycket konsumenten är beredd att betala för sin semla beror helt och hållet på var den köps.

På Fettisdagen kulminerar hela årets mumsande av kardemummadoftande och gräddstinna semlor. Då vallfärdar svenska folket till bagerier, konditorier, butiker och kaféer för att fira ”semlans nationaldag”.

Branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer beräknar att den samlade råvaruåtgången under Fettisdagen ser ut så här:

  • 132 ton mandelmassa
  • 211 ton grädde
  • 2,6 ton kardemumma
  • 211 ton vetemjöl
  • 42 ton smör
  • 2,6 miljoner ägg
  • 53 ton socker
  • 1 ton florsocker

Prisanalysföretaget Atenga Insights har undersökt betalningsvilligheten för semlor bland konsumenterna. Resultatet visar att det bästa priset, sett till när både säljare och köpare omsätter mest, är 29 kronor för en butikssemla. För en bagerisemla är kunderna beredda att betala betydligt mer, då landar priset på 49 kronor.

– När man köper en semla är det viktigt att den smakar som man förväntar sig och innehåller de rätta råvarorna. Det är konsumenterna beredda att betala för, säger Robert Tinterov på Atenga Insights.

Undersökningen visar också att i Malmö och Göteborg ligger det optimala priset för en semla på 20 kronor i butik och 35 kronor i bageri, men i Stockholm får semlan gärna kosta lite mer.

– De flesta som kommer hit vet att det kostar lite mer att få en semla som är nybakad och med de bästa råvarorna. Vi tar 45 kr för vår semla och vi är nöjda med det priset, en normal dag i februari säljer vi runt 100 semlor. På fettisdagen säljer vi 3 000 och då är det kaos i bageriet, säger bagaren Hans Berg som driver Ett Bageri i Stockholm.

AGNETA RENMARK

Dela

Fler nyheter i Arkiv

Sätherberg: “Ingen risk för matbrist”

”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.