21 februari 2020
Mejerimarknaden blir allt mer specialiserad och efterfrågan på inte minst laktosfria produkter växer runt om i Europa. För att möta detta har Arla investerat 80 miljoner kronor i mejeriet i Jönköping.
Nu har produktionen kommit igång och de första paketen levererats.
– Vi kommer producera ungefär 100 000 liter laktosfri mjölk per dag, mjölk med lite längre hållbarhet, sex dagar i veckan, säger Helena Södervall, Arlas mejerichef i Jönköping.
Totalt kommer 30 miljoner liter mjölk per år att hämtas från gårdar runt om i Småland och packas i förpackningar designade för den brittiska marknaden.
Den totala svenska mejeriexporten (inklusive ägg) var 102 miljoner kronor år 2018 enligt Jordbruksverket. Arlas export kommer att mer än fördubbla den totala svenska exporten årligen av mejerivaror till Storbritannien.
AGNETA RENMARK
Dela
Fler nyheter i Arkiv
Sätherberg: “Ingen risk för matbrist”
”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.
22 mars
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.