Miljonstöd till klimatsmarta mjölkbönder: “Ett stort steg”

Med start den här veckan betalar Arla för första gången ut ett tillägg på böndernas mjölkpris, för att uppmuntra och finansiera klimat- och miljöarbetet på gårdarna. Ju fler hållbarhetsåtgärder Arlabönderna vidtar, desto mer pengar tjänar de.

Från och med i dag betalar Arla ett högre mjölkpris till de bönder som gör mest för att minska sitt klimat- och miljöavtryck.
– Det är ett stort, konkret och faktiskt historiskt steg Arla tar i dag för vår klimatomställning. Jag hoppas och tror att ersättningen kan påskynda övergången till en ännu mer hållbar mjölkproduktion, säger Cecilia Kocken, vd för Arla Sverige.
Hon förklarar att Arlabönderna tidigare fått betalt för kvaliteten på mjölken och innehållet i form av fett och protein. Men från och med i dag kommer mjölkpriset alltså också att bero på vilka hållbarhetsåtgärder som görs på gården.
Det var förra året som Arla introducerade Arla den här nya hållbarhetsersättningen, med målet att minska mjölkgårdarnas klimatutsläpp med 30 procent till 2030 samt att främja biologisk mångfald. 500 miljoner euro per år öronmärktes till detta poängsystem som bygger på data från varje enskild gård, på områden som foder- och proteineffektivitet, gödselanvändning, biologisk mångfald, kolinlagring och användning av förnybar el. De områden som har störst potential att minska klimatutsläppen ger flest poäng.
Baserat på den första utbetalningens storlek används nu 300 miljoner euro per år. Det innebär att Arla kommer att betala ut minst 2,2 miljarder euro fram till slutet av 2030. Detta belopp förväntas dock öka i takt med att bönderna genomför ännu fler gröna åtgärder på gårdarna.

När Arla lanserade hållbarhetsersättningen förra året förväntade sig mejerikooperativet att bönderna skulle uppnå i genomsnitt 39 poäng av 80 möjliga i det nya poängsystemet. Den första inventeringen visar dock att en genomsnittlig gård har uppnått 48 poäng. Det innebär att Arla betalar ut i genomsnitt 1,44 eurocent per kilo mjölk genom hållbarhetsersättningen, plus ytterligare 1 eurocent per kilo mjölk för att skicka in de klimatberäkningsdata som krävs för att ta del av ersättningen. För en genomsnittlig Arlagård med en årlig mjölkproduktion på 1,6 miljoner kilo blir det cirka 40 000 euro om året.

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Primärproduktion

Lantmännen om krisberedskap: “Den låga självförsörjningsgraden skapar oro”

Tillgång till mat är en central del i landets krisberedskap. Men en färsk Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av Lantmännen visar att knappt en av fyra svenskar känner sig trygga med Sveriges matförsörjning vid kris.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.