Rekordsiffror för ekomat i Europa

Försäljningen av ekologisk mat och dryck slår rekord i Europa. Under 2018 såldes ekologiska livsmedel för 40,7 miljarder euro enligt färska siffror från Forskningsinstitutet för ekologiskt jordbruk i Schweiz, FiBL – en tillväxt med 8 procent.

Europeiska konsumenter spenderar allt mer på ekologisk mat enligt färska siffror från FiBL som branschorganisationen Organic Sweden delar med sig av i ett pressmeddelande.

Tyskland den största marknaden för ekologiska livsmedel i Europa, med ett värde på 10,9 miljarder euro. Frankrike utmärker sig också med en tillväxt på över 15 procent.

I Sverige är andelen ekologiska livsmedel av den totala livsmedelsförsäljningen 9 procent, vilket placerar oss på tredje plats efter Danmark, 11,5 procent, och Schweiz, 10 procent. Också när det gäller konsumtionen av ekologiskt per capita ligger Sverige på tredje plats efter Danmark och Schweiz.

Den ekologiska jordbruksarealen ökade med 1,25 miljoner hektar i hela Europa, vilket motsvarar en ökning med 8,7 procent. Mer än 15,6 miljoner hektar jordbruksmark i Europa är nu ekologiskt certifierad. Den totala andelen ekologisk jordbruksareal uppgår därmed till 3,1 procent i Europa och till 7,7 procent inom EU.

Spanien har den till ytan största ekologiska jordbruksarealen medan Liechtenstein har den största andelen ekologisk jordbruksmark. Antalet ekologiska lantbrukare uppgår till 420 000 i Europa medan antalet ekologiska förädlingsföretag uppgår till 76 000, varav de flesta finns i Italien.

AGNETA RENMARK

Dela

Fler nyheter i Arkiv

Sätherberg: “Ingen risk för matbrist”

”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.