Falsk honung hotar svensk livsmedelsförsörjning

Den första skörden av svensk primörhonung pågår just nu hos svenska biodlare. Samtidigt är många oroliga över att inte klara trycket från billig import och förfalskade produkter – och efterlyser stöd från både handel och konsumenter.

Mycket av den honung som importeras till EU misstänks komma från andra källor än bikupan. Hela 46 procent bedöms vara falsk, enligt en undersökning från EU:s anti-bedrägeribyrå som gjort 320 kontroller.
– Extremfallet är en syntetisk produkt som är helt tillverkad av sirap och essenser som gör att den smakar och ser ut som honung. Det är noll procent honung. Kina är extremt stora inom detta, säger Yngve Kihlberg, ordförande för Biodlingsföretagarna, till tidningen.
Detta gör även att priset på den svenska honungen sjunker, samtidigt som bara hälften av den honung som konsumeras är svensk – något som i förlängningen är ett hot mot den svenska livsmedelsproduktionen.
Enligt intresseföreningen Svenska Bin har svenska biodlare svårt att få ut sin honung till livsmedelsbutikerna samtidigt som bristen på kunskap gör att lågprisprodukter får allt större plats i hyllan.
Men butiken Rot på NK är en av få butiker som enbart säljer svensk honung. Och under nästa vecka finns det chans att smaka primörhonungen och jämföra de olika slungningarna från fem olika producenter och att lära sig mer om äkta honung. Provningen hålls av Svenska Bin i samarbete med Biodlingsföretagarna, och leds av matkreatören och sommelieren Malin Landqvist.

Primörhonung kallas den honung som skördas på våren, försommaren och runt midsommar. Enligt biodlarna själva är den lika magisk och unik som färskpotatisen, sparrisen och jordgubbarna.

Dela

Fler nyheter i Primärproduktion

Hortonomen: Hasselnötter är det nya vinet

Trots att det går utmärkt att odla hassel här i Sverige importeras nästan alla hasselnötter vi äter. Men det kan det snart bli ändring på, enligt hortonomen Anna-Carin Almqvist.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.