Eataly har breddat sitt livsmedelssortiment – också med svenska varor

Två år efter lanseringen av den italienska kedjan Eataly i Stockholm är livsmedelssortimentet dubbelt så stort som vid starten. Men expansionen till trots – möjligheten att äta på plats är fortfarande viktigast.

Eataly i centrala Stockholm, som kombinerar saluhall med specialbutiker och matställen, kan man äta eller köpa med sig italienska delikatesser sedan ett par år tillbaka.

Den italienska kedjan inom livsmedels- och restaurangbranschen fick en bra start i Stockholm, men konkurrensen är hård.

– Vi har inte nått lönsamhet än, men ägarna har en långsiktig strategi för Eataly. På andra marknader som London, New York och Los Angeles kan man få tillbaka sin investering på tre år.

I Sverige tar det betydligt längre tid på grund av saker som höga personalkostnader och hård konkurrens, säger Per Lydmar som är partner för Eataly Sverige. 

Under uppstartsfasen var han vd och operativt ansvarig för verksamheten som sedan starten lagt tonvikten på restaurangdelen för att passa den svenska storstadskonsumenten.

Men sortimentet i saluhall och specialbutiker har växt över tid och i dag är sortimentet mer än dubbelt så stort som vid lanseringen.

Italienska produkter står fortsatt i fokus, men i butikshyllorna finns också svensktillverkade varor.

– Vi ska vara bäst på vår nisch – italienskt. Men om det är samma produkter och av lika hög kvalitet, exempelvis färskvaror som mjölk, så är det lite tokigt att hämta dessa från Italien.

Att köpa lokalt ligger dessutom i tiden, säger Per Lydmar. 

I tiden ligger också kombinationen av livsmedelsbutik och restaurang – den utvecklingen följer Per Lydmar med spänning. 

– I dag kan man dricka ett glas vin och äta mat inne på en vanlig livsmedelsbutik. Att låta branscherna mötas är väldigt spännande och det känns som något som konsumenten vill ha.

Jag tror att vi har en hel del att lära av varandra.

ELLEN LARSSON

Dela

Fler nyheter i Arkiv

Sätherberg: “Ingen risk för matbrist”

”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.