Egen anläggning ökar takten för klimatsmart protein

Startup-bolaget Mycorena ska expandera produktionen av sitt klimatsmarta svampbaserade protein Promyc genom att bygga sin första småskaliga anläggning på Ringön på Hisingen i Göteborg.

För två år sedan började start-up-bolaget Mycorena utveckla ett nytt, klimatsmart och veganskt protein baserat på svamp. Produkten som kallas Promyc har ännu inte lanserats på marknaden, men nu står det klart att företaget ska expandera tillverkningen av proteinet genom att bygga en egen småskalig produktionsanläggning på Ringön på Hisingen i Göteborg.

– Med den nya anläggningen kommer vi kunna skala upp vår produktionsprocess och lansera vårt klimatsmarta protein på marknaden redan under 2020. Inom kort kommer Promyc att vara tillgängligt för alla livsmedelsföretag som vill producera högkvalitativa och välsmakande veganska produkter, säger Ramkumar Nair, grundare och vd på Mycorena.

Svampproteinet, som kan användas i alltifrån burgare och korv till nuggets, kräver mindre resurser för att produceras jämfört med andra växtbaserade alternativ tack vare en effektiv tillverkningsprocess som företaget utvecklat.

Metoden, som tar tillvara outnyttjade resurser i befintlig livsmedelstillverkning, minskar klimatavtrycket genom hela kedjan.

Sedan starten för två år sedan har Mycona börjat samarbeta med flera större livsmedelsföretag i Norden och Europa med målet att tillsammans ta fram produkter som innehåller svampproteinet.

– I och med den nya Ringö-anläggningen kan vi nu utöka vår partnerportfölj. Vi söker konstant efter nya partners från livsmedelsindustrin för att fortsätta undersöka tillämpningsområdena för Promyc och nå dess fulla potential som en kvalitativ ingrediens med många användningsområden, säger Ebba Fröling, COO på Mycorena AB.

ELLEN LARSSON

Livsmedel i fokus har tidigare skrivit om Mycorena, bland annat när de vann en rafflande pitchtävling under Livsmedelsdagarna i Tylösand. Läs mer här!

 

Dela

Fler nyheter i Arkiv

Sätherberg: “Ingen risk för matbrist”

”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.