5 juni 2023
Svält då, matfattigdom nu. Det var temat för årets upplaga av Formas Livsmedelsforskningsdag, i en tid av krig i vårt närområde, ökande inflation och höga matpriser i butik – och med aktuella frågeställningar kring vad detta gör med våra matvanor, vår krisberedskap och möjlighet att främja ökad svensk och hållbar livsmedelsproduktion.
Det var ett fullspäckat program och Livsmedel i fokus bad därför Jessica Ekström sammanfatta tre insikter på ett personligt sätt:
- Beredskapen. När företrädare från våra nordiska grannländer berättade om hur de jobbar med livsmedelsberedskap och hur matfattigdomen ser ut i deras respektive länder blev det uppenbart att vi här i Sverige lutat oss tillbaka och varit ganska naiva medan man i Finland, Danmark och Norge aldrig har släppt taget. I Finland har man levt med vetskapen om hotet från sin ryska granne, i Danmark har man fokus på såväl matproduktion som livsmedelsexport och i Norge – som ju inte är med i EU – har man också byggt upp stora reserver med hjälp av oljepengar. Samtidigt har vi mycket gemensamt och nu behöver vi arbeta mer tillsammans.
- Matpriserna. Johan Rindevall från Matmissionen berättade hur inflation och räntehöjningar gjort att de i dag möter helt nya kundgrupper i sina butiker, samtidigt som de bara under den senaste veckan öppnat inte mindre än två nya, i Skåne. Samtidigt var det andra talare, från produktionsledet, som berättade hur de är klämda från alla håll och kanter – och att bra och hållbar mat måste få kosta. På 70-talet lade vi 35 procent av vår disponibla inkomst på mat, i dag lägger vi bara 13 procent. Vi kan tycka att maten blivit dyr i butiken men det är framför allt primärproducenterna som fått bära såväl kostnader som risker – och det kommer inte att fungera framåt om vi ska ha kvar våra svenska mervärden.
- Forskning och innovation. Under ett efterföljande panelsamtal fick företrädare från livsmedelsindustrin blicka framåt och det var trots allt ganska hoppfulla tongångar, där många ser att kriserna som avlöst varandra öppnat ett fönster och att det skett ett tydligt politiskt skifte. I Sverige har vi traditionellt sett haft ett stort fokus på stål och bilindustri men utan inhemsk livsmedelsproduktion står vi oss slätt. Äta är ju något vi alla måste göra och matproduktion har därför en samhällsviktig funktion. Vi behöver även se på vår roll i ett globalt perspektiv – att vi har goda förutsättningar att producera hållbara livsmedel till en stor del av världen. Men för att lyckas krävs finansiering och att forskning och innovation står högt upp på den politiska agendan.
Den som vill ta del av dagen i sin helhet kan titta HÄR!
Foto: Elisabeth Ohlsson-Wallin
Dela
Fler nyheter i Forskning och Människor och Mötesplatser
Förädling Mötesplatser Värdekedjan
Trendbrottet: Svenskproducerat viktigare än pris på julbordet
För första gången sedan 2021 minskar prisets betydelse när svenskarna ska välja mat och dryck till julbordet, samtidigt som allt fler vill att det ska gå snabbt och enkelt att förbereda. De mångåriga julbordsfavoriterna skinkan och Ris à la Malta utmanas alltmer av Janssons frestelse och lussebullar, enligt Livsmedelsföretagens stora julmatsundersökning.
21 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.