31 januari 2020
Efter inslaget i veckans Uppdrag granskning var Arla snabba med att försäkra, både i pressmeddelanden och på sina sociala medier, att grundbulten i kooperativet är att kossorna sköts och mår bra.
När Arlas vd Patrik Hansson medverkade under gårdagens Ekogala betonade han vikten av djurvälfärd, såväl för branschen som för konsumenternas förtroende:
– Nu ska vi försöka förstå hur det här har skett trots att vi varit där med våra revisioner och trots att länsstyrelsen har varit där och kontrollerat med sina revisioner, sa han, enligt Food Supply.
Även LRF var snabba med att – redan innan programmet sänts – tala om vikten av god djurvälfärd: ”Även om det här är ett undantagsfall, så är varje fall ett för mycket”, sa förbundsordförande Palle Borgström i en kommentar.
Lennart E Bengtsson, vd på halländska Wapnö Gård, är imponerad över Arlas och LRF:s sätt att hantera situationen. Men menar att det faktum att det alls kunde hända rimmar illa med det höga tonläge som används i marknadsföringen av såväl Arlas produkter som av den höga svenska djurvälfärden.
– Då får man dessvärre tåla sådana här smällar, man är tyvärr aldrig bättre än sin svagaste länk. Även om kontrollmyndigheterna har i uppgift att värna djurskyddet så ligger det yttersta ansvaret ändå på Arla, säger han och menar att en del av kooperationens dilemma är att det är svårt att stänga ute en medlem tillika delägare från att leverera sin mjölk.
Lennart E Bengtsson är rädd att den här typen av händelser riskerar att dra ned hela mejerinäringen i en negativ spiral.
– Själva är vi noga med att föra ut budskapet att vi är en öppen gård som man alltid kan besöka och att vi är stolta över vår djurhållning. Och vi har faktiskt redan fått en del samtal hit från konsumenter som undrar var de kan köpa vår mjölk nu när de inte längre vill köpa mjölk från Arla.
Ingela Stenson, chefredaktör på Livsmedel i fokus och med bakgrund i mejeribranschen, menar att vanskötsel av mjölkkor här i Sverige är extremt ovanligt och att det bland de få fall som uppdagats ”oftast ligger en personlig tragedi bakom”.
– Men förtroende är det viktigaste som alla livsmedelsföretag har att jobba med. Därför riskerar tyvärr en sådan här händelse att påverka fler delar av branschen, säger hon.
Enligt Arla kommer mjölken från den aktuella gården inte att komma ut på marknaden utan i stället att bli till biogas.
AGNETA RENMARK
Dela
Fler nyheter i Arkiv
Sätherberg: “Ingen risk för matbrist”
”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.
22 mars
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.