“Livsmedelsindustrin måste ta bort bomullen ur öronen”

Hallå där, Johan Jörgensen, grundare av mötesplatsen Sweden Foodtech som arrangerar sitt årliga event ”Big meet” 1-2 juni, för åttonde året i rad.

Vad händer under de här dagarna?
– I år förenar det vi gjort allra bäst genom åren och redan i kväll värmer vi upp med match making och mingel för att lära känna varandra innan vi drar i gång programmet på torsdag morgon. Vi har egentligen ingen tid att vinka på, det handlar ju om ett globalt jättesystem som ska ställas om, och i samma paritet som den energitransformation som just nu pågår.

Hur då?
– Det är inte bara livsmedelsvärdekedjan som behöver ställa om, mat är grunden för alla processer, för samhällsbyggnad och mänskligt liv – allt handlar om mat. Om man tittar på matvärlden med andra glasögon ser man att matens stora värde inte ligger på tallriken utan i effekten av maten. Den kan vara negativ, med påverkan på klimat och miljö, men även positiv vad gäller allt från ökade skolresultat, ökad produktivitet och att man bättre utnyttja sidoflöden. Om inte branschen tar kontrollen så kommer makten och utvecklingen att flytta någon helt annanstans. Vi kan själva välja om vi vill importera lösningar eller om vi ska exportera dem.

Vilken roll ska Sverige spela, menar du?
– Först måste vi sluta med alla desperata försök kring att blåsa liv i en livsmedelsstrategi som går ut på att vi ska producera lika bra tomater som Italien eller konkurrera med danska grisar. Vår styrka ligger i klassisk svensk ingenjörskonst och den kan vi dra nytta av i omställningen av matsystemet. Ta bara en sådan sak som avlopp, ett otroligt näringsrikt restflöde som man skulle kunna ta vara på bättre genom att skapa nya cirkulära och urbana matloopar. Inom den närmsta framtiden kommer det att byggas städer runt om i världen för 38 biljoner dollar. Det är inget hot mot matsystemet – det är en chans!

Apropå livsmedelsstrategin – är landsbygdsministern på plats?
– Nej, men det borde han verkligen vara!

Det är i alla fall en låg rad namnkunniga kockar som deltar i eventet. Vilken är deras roll?
– Vi har samlat ett helt fantastiskt gäng svenska och internationella utvecklingskockar av absolut världsklass för att utveckla framtidens produkter i ett stort testkök tillsammans med innovativa uppstickarföretag och entreprenörer. De kommer inte att veta vad det är för produkter de ställs inför utan får smaka och provlaga här på plats.

Hur uppfattar du intresset från livsmedelsindustrin för foodtech?
– Ganska svalt, tyvärr. Det är många som går med bomull i öronen och tror att det skyddar dem från att påverkas när det i själva verket är precis tvärtom. Om man själv vill vara med och påverka gäller det att kasta sig in och förstå rollen som man kan spela. Innovation är en naturlig del av all näringsutveckling och livsmedelsföretag kan ha en fantastiskt fin och lönsam roll att spela – men den kanske inte kommer att se likadan ut som i dag. Man måste förstå att framtidens matsystem är något helt annat än dagens livsmedelskedja och att värdebyggandet kommer att se annorlunda ut.

Till sist. Vad ser du själv mest fram emot?
– Att möta framtiden! Och att blåsa huvudet av alla deltagare – det är vårt mål. Den som kommer hit ska bli omtöcknad på riktigt, det är en bra princip att utmana folk med nya tankar och idéer.

Dela

Fler nyheter i Forskning och Mötesplatser och Värdekedjan

Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt

Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.