22 januari 2020
Från och med 1 januari 2020 samlar Umeå universitet all forskning och utbildning om mat. Förändringen innebär ett sammangående mellan Institutionen för kostvetenskap och Restauranghögskolan vid Umeå universitet.
– Det innebär att vi får en bredd och ett helhetsperspektiv som är unik i Sverige, säger Maria Waling.
Med samlade krafter vill institutionens lärare och forskare nu ta sig an två stora samhällsutmaningar: Folkhälsa och hållbarhet. Det handlar dels om att skapa mer njutbara matupplevelser i skola, vård och omsorg genom att dra nytta av måltidsvetenskapens fokus på mathantverk och värdskap. Dels att tillföra kostvetenskapens näringsmässiga hälsotänk till restaurangvärlden
– Om den mat som äts på restaurang får en mer hälsosam näringssammansättning så finns det stora folkhälsovinster att göra.
Att ställa om samhället till ett mer hållbart ätande handlar enligt Maria Waling väldigt mycket om att förändrade beteenden:
– Både som gastronomer och nutritionsforskare kan vi bidra till den kunskapsutveckling som krävs, säger hon.
För Umeå universitets forskningsrestaurang innebär den nya organisationen förbättrade möjligheter till att utveckla ny kunskap.
Forskningsrestaurangen är Sveriges mest tekniskt avancerade kök och matsal. Den invigdes 2017, men har hittills varit underutnyttjad som forskningsinfrastruktur. Nu kommer många fler forskare att kunna bedriva forskning i dessa faciliteter.
– Här finns väldigt fina möjligheter att bedriva experimentella studier på hur gäster beter sig i en måltidsmiljö, säger Maria Waling.
AGNETA RENMARK
Dela
Fler nyheter i Arkiv
Sätherberg: ”Ingen risk för matbrist”
”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.
22 mars
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.