16 maj 2023
Berätta, vad är det som upprör?
– Jag tycker att den blå näringen glöms bort när branschen talar livsmedelsproduktion, livsmedelsstrategi och försörjningsgrad, och det gäller på i princip alla nivåer. Vi har en landsbygdsminister som mest fokuserar på kött och när Jordbruksverket tar fram rapporter om mervärden med svensk livsmedelsproduktion finns fisken och sjömaten inte ens med. Även inom forskningen och i medias rapportering är det väldigt mycket som kretsar kring det som odlas och produceras på land medan man missar vattenbruk och fiske.
Och vad är problemet med det?
– Det finns en stor potential i sjömaten som vi måste bli bättre på att ta tillvara, inte minst från en hälsosynpunkt är det smart att äta mer blå mat. Det är även bra ur ett hållbarhetsperspektiv, där det just nu görs väldigt mycket bra arbete kring att jobba med restströmmar och att ta vara på hela fisken, liksom att göra helt nya typer av produkter av bland annat musslor, sjöpung och tång. Det händer även väldigt mycket spännande kring odlad fisk men konsumtionen hänger inte riktigt med.
Hur menar du då?
– I dag är 74 procent av den sjömat vi äter importerad. Vi har alltså bara en försörjningsgrad på 26 procent. Och av den fisk vi odlar, framför allt regnbåge, exporterar vi 86 procent samtidigt som vi importerar en massa norsk lax. Det är ju helt galet!
Så hur ser din uppmaning till branschen ut?
– Jag vill att vi slutar tänka strikt i olika boxar och blir bättre på att se helheten. Gränserna mellan vad som är blått och vad som är grönt håller också på att suddas ut i och med att en hel del bönder övergår till att odla fisk på sina gårdar. Jag är övertygad om att det finns enorma möjligheter att äta mer av våra egna råvaror om branschen arbetar tillsammans kring den här frågan – det handlar ju ytterst om att stärka Sveriges livsmedelsförsörjning.
Dela
Fler nyheter i Fiske och vattenbruk och Värdekedjan
Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt
Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.
22 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.