17 december 2019
Klimatförändringar, befolkningstillväxt, urbanisering och minskade ytor med odlingsbar mark ökar behovet av alternativa och hållbara lösningar för att producera mat i framtiden. Nu ska forskare från IVL Svenska Miljöinstitutet undersöka vilka konsekvenser dessa system har.
– Vi kommer att titta på de odlingsprojekt som har startat i Stockholmsområdet och utvärdera dem ur ett hållbarhetsperspektiv för att se vilka miljö-, ekonomiska- och sociala konsekvenser de har, säger projektledaren Michael Martin.
Genom att flytta odlingar till urbana miljöer, till exempel inomhus, kan produktionen lättare kontrolleras och effektiviseras. Men kunskapen om systemen är begränsad. Tidigare forskning har också visat att en av de största övergripande utmaningarna för stadsodlingar är den ekonomiska livskraften och att lyckas skala upp.
För att undersöka vilka faktorer och affärsmodeller som är viktiga för att få välfungerande och hållbara odlingssystem i städerna kommer det aktuella IVL-projektet analysera tidigare satsningar som har gjorts, både lyckade och mindre lyckade exempel. Man kommer även att utföra hållbarhetsanalyser ur ett livscykelperspektiv.
– Tanken är att projektet ska bidra till kapacitetsuppbyggnad. Med bättre kunskap om vilka utmaningar och möjligheter som finns är det lättare att göra rätt val och säkerställa att odlingarna verkligen bidrar till en hållbar livsmedelsproduktion i urban miljö. Det handlar också om att sprida kunskap om hur vi kan skapa hållbara livsmedelssystem i framtiden, säger Michael Martin.
Projektet pågår i tre år och utförs i samarbete med KTH, Institutionen för hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik. Det finansieras genom Vinnovas satsning ”Innovationer för ett hållbart samhälle”.
AGNETA RENMARK
Dela
Läs också
Fler nyheter i Arkiv
Sätherberg: ”Ingen risk för matbrist”
”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.
22 mars
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.