Lågt intresse för klimatsmart mat bland restaurangchefer

Intresset för att ändra restaurangens matinköp för miljöns och klimatets skull är relativt lågt hos landets restaurangchefer, enligt en ny undersökning från SLU Holding. Och många efterlyser en attitydförändring hos sina gäster.

Undersökningen, som är genomförd av IMA marknadsutveckling på uppdrag av SLU Holding, visar hur restaurangcheferna uppfattar sin egen kunskap om hur maten påverkar miljö och klimat och i vilken omfattning de kan tänka sig att förändra sina inköp. Den ingår i en större kartläggning av attityder och kunskap när det gäller våra matvals påverkan på miljön och klimatet.

– Det är intressant att ta del av vad restaurangchefer runt om i landet anser krävs för att minska den egna verksamhetens miljöpåverkan, säger Mats Wiktorsson, innovationsrådgivare på SLU Holding i Skara. Resultatet visar att knappt 40 procent av de tillfrågade har ett begränsat intresse av att ändra sina inköp för miljöns och klimatets skull.

– Men det behöver inte betyda att man är ovillig att göra förändringar, utan att man möjligen saknar kunskap och inte vet hur man ska göra för att bli mer miljövänlig.

Ungefär var tredje restaurangchef bedömer sig ha begränsad kunskap om matens miljö- och klimatpåverkan. I snitt var femte restaurangchef svarar också att det på sikt behövs en förändrad attityd hos restauranggästerna för att restaurangens inköp av råvaror ska förändras. Detta för att restaurangägare till stor del baserar sina inköp på vad kunderna vill ha och letar efter.

– Det finns en poäng i att både restaurangägare och deras kunder skulle gynnas av en bättre förståelse för relationen mat och klimat, säger Mats Wiktorsson.

För att rusta framtidens konsumenter ska SLU Holding tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, och Högskolan i Skövde bygga ett dataspel som kan ge ökad kunskap om hur våra val av mat påverkar miljön och klimatet. En prototyp har redan tagits fram, och den har med gott resultat testats på gymnasielever i Västsverige.

AGNETA RENMARK

Dela

Fler nyheter i Arkiv

Sätherberg: ”Ingen risk för matbrist”

”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.