11 december 2019
Hallongården, som ligger väster om Trelleborg, är en av landets ledande odlare av hallon. Varje år producerar man omkring 45 ton bär, och har även egen förädling av bland annat saft och sylt, samt självplock.
– Det är hallon, hallon och hallon. Sedan kommer lite andra bär också, såsom krusbär, jordgubbar och björnbär, säger Anna Biärsjö, som driver Hallongården tillsammans med sina föräldrar Kerstin och Johan Biärsjö.
När Livsmedel i fokus får tag på henne på telefon har hon precis kommit hem igen efter ha ha varit i Stockholm. Men nej, någon Nobelfest har hon inte varit med på.
– Haha, nej, tyvärr inte. Jag har varit på utbildning och tog nattåget hem. Men det var svårt att sova för jag var ganska uppspelt. Det var jättemånga av våra kunder och samarbetspartners som hörde av sig med mejl, sms och på sociala medier under kvällen. Jätteroligt!
Att få uppdraget att leverera huvudkomponenten till årets Nobeldessert är så klart väldigt hedersamt. Och att konditorn Daniel Roos sedan står och hyllar både företaget och dess fantastiska hallon i direktsänd tv från Nobelfestligheterna gör ju inte direkt saken sämre.
– Vi är otroligt stolta. Daniel Roos är en konditor i världsklass och det var en helt magisk dessert han hade skapat. Det här är verkligen ett kvitto på att det vi gör är bra och att våra hallon håller hög kvalitet.
Desserten, som var en oerhört vacker och omvittnad smaksmocka, bestod band annat av hallonmousse, hallonkräm och hallonsorbet baserade på sorten Glen Ample. Hela 200 kilo hallon gick det åt. Plus 3 000 styckfrysta hallon som användes som dekor.
De såg ut precis som om de var färska. Hur lyckas ni med det?
– Vi plockar dem för hand när de är som absolut bäst, är höga i smak men har kvar sin fasthet. Sedan fryser vi in dem styckvis i små lådor, vi chockfryser inte men har en enorm fläkt så att det går snabbt, säger Anna Biärsjö.
Att hallon är ett vinnande bär bevisas även av att Svenska Kocklandslaget vann Kockolympiaden 2012 med en dessert baserad på gourmethallon från Hallongården.
– Det är på det viset vi har fått kontakt med kockeliten. Att de föredrar att jobba med våra svenska, frysta bär framför importerade färska är stort och visar att hög kvalitet lönar sig.
AGNETA RENMARK
Dela
Läs också
Fler nyheter i Arkiv
Sätherberg: ”Ingen risk för matbrist”
”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.
22 mars
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.