10 december 2019
Svegros nya förpackningar har även fått ett tunnare plastsvep runt örter och sallat jämfört med tidigare. De nya krukorna, trågen och tunnare plastsvep leder fram till ett minskat plastanvändande på 70 ton per år, vilket motsvarar 4,4 miljoner bärkassar i plast.
Att man inte valt att gå över till ett helt annat material förklarar Kristin Orrestig, chef för varuförsörjning på Svegro, så här:
– En miljövänlig plastförpackning ger en hållbarhet på nio till tio dagar. I de tester vi genomfört har vi sett att pappersförpackningar förkortar livslängden för exempelvis basilika med två till tre dagar, en skillnad på nästan en tredjedel. Det är viktigt att se hela kedjan för svinn, från växthus till kök. Därför har vi valt att fokusera på att plasthanteringen blir cirkulär.
Kristin Orrestigs har studerat polymerkemi, alltså läran om utvinning av polymerer/plaster. Man kan säga att Svegros nya förpackning är resultatet av hennes intresse.
– Vi är marknadsledande inom färska ekologiska örter och vill gärna att vårt hållbarhetsarbete ska gynna hela branschen. Plasten medför att vi har möjlighet att bevattna trågen innan vi skickar iväg örterna och dessutom att man kan vattna i butik. Det leder till längre hållbarhet och att svinnet minskar både för butikerna och konsumenterna, säger hon.
AGNETA RENMARK
Dela
Läs också
Fler nyheter i Arkiv
Sätherberg: ”Ingen risk för matbrist”
”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.
22 mars
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.