10 december 2019
Antioxidanter, som ofta marknadsförs med att hjälpa kroppen att motverka cancer, kan tvärtom både förvärra och påskynda cancersjukdom. Detta enligt flera av varandra oberoende forskningsstudier som fått förnyad aktualitet på grund av ett reportage i Studio Ett nu i veckan.
Det handlar om en intervju med Martin Bergö, professor i molekylär medicin vid Karolinska institutet, som intervjuas så här i förkylningstider då många människor vill boosta immunförsvaret med antioxidanter, både i form av exempelvis ingefära och gurkmeja och i form av olika kosttillskott.
– Det är en dosfråga, säger Martin Bergö, professor i molekylär medicin vid Karolinska institutet, när han berättar om riskerna med att tumörer faktiskt växer till när de för mycket antioxidanter.
När Hanna Eneroth, risk- och nyttovärderare på Livsmedelsverket, får kommentera det hela framhåller hon vikten av att äta vanlig mat – och att människor inte ska vara rädda för att äta mycket frukt och grönt.
– Det är när man äter antioxidanter i koncentrerad form i pulver eller tabletter som det kan bli för mycket. När man tuggar i sig grönsaker och frukt får man i sig både vitaminer och antioxidanter på lagom nivå, plus en massa nyttiga fibrer, säger hon till Studio Ett.
AGNETA RENMARK
Dela
Fler nyheter i Arkiv
Sätherberg: ”Ingen risk för matbrist”
”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.
22 mars
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.