4 december 2019
Entis, som är det ledande varumärket i Norden inom insektbaserade livsmedel, har lanserat ett proteinpulver utan vare sig mejeriprodukter, gluten eller soja. Entis Protein Powder tillverkas i stället av växtprotein från ärta och pumpa samt av krossade syrsor.
– Proteinmarkanden domineras av vassleprotein. Vi ville skapa ett pulver som inte är mjölkbaserat, säger företagets vd Samuli Taskila i en kommentar.
Målet är att ”uppgradera proteinpulvret till nästa nivå”. Enligt Samuli Taskila förbättrar syrsepulvret näringsprofilen tack vare att syrsor innehåller höga halter av bland annat vitamin B12, järn och zink.
– Insektuppfödning genererar 98 procent mindre växthusgaser och kräver bara en bråkdel av det utrymme och det vatten som behövs för uppfödning av boskap. Den kommer att vara det mest kostnadseffektiva sättet för proteinproduktion och kommer att konkurrera med traditionell köttproduktion i både pris och mångsidighet inom de kommande fem åren.
I Finland blev insekter godkända som livsmedel redan i slutet av 2017. vilket blev startskottet för ett helt nytt marknadssegment för Entis. I dagsläget har man fyra produktfamiljer, där BugBites Protein Snacks och Entis syrschoklad är de mest kända. Nu ligger företaget i startgroparna för en global lansering.
AGNETA RENMARK
Dela
Fler nyheter i Arkiv
Sätherberg: ”Ingen risk för matbrist”
”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.
22 mars
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.