Hallå där, Johan Jörgensen…

…grundare av Sweden Foodtech och en av dem som ska tala under Livsmedelsföreningens seminarium ”En datadriven livsmedelsbransch”. Och som menar att det finns massor av ännu helt outnyttjade möjligheter för livsmedelssektorn att växa och utvecklas med hjälp av digital teknik.

Varför ska man som livsmedelsföretagare intressera sig för data?

– För att vi i första hand konsumerar data, därefter mat. Algoritmerna kommer alltmer att styra våra liv. Ny teknik gör det möjligt att mäta oss till höger och vänster och på så vis veta exakt vilken mat som är bra för oss. Se bara på ett företag som Mymuesli, som personifierat mysli och nutrition. Konsumenterna sätter preferenserna online och förväntar sig sedan att få dem serverade.  

När är vi där?

– Vi är i princip redan där men en stor del av matbranschen sitter fortfarande med armarna i kors och hoppas att den här utvecklingen är en fluga. Jag befinner mig just nu i London och här står online-handeln med mat för 20 procent av den totala omsättningen och växer stadigt – vi är snart där i Sverige också, framförallt i storstäderna. Yngre generationer handlar allt mer servicebaserat – de lagar inte mat utan köper den färdiglagad och får den hemskickad via olika appar.

Så vad ska man göra?

– Skaffa sjukdomsinsikt! Data kommer att förändra dem här sektorn från grunden, precis som alla andra sektorer. Det gäller att bli medveten om det och förstå vad det betyder för den egna verksamheten. Vad har vi för data att visa upp? Hur kan vi hjälpa konsumenterna att äta bättre? Vilka värden kan vi tillföra marknaden? Man kan inte lägga sig under en sten när digitaliseringen kommer att visa upp hela livsmedelssystemet i all sin nakenhet. I dag betalar vi kollektivt för matsystemets tillkortakommande genom vårt sjukvårdssystem och skatter, det gäller vår hälsa men kommer även att gälla våra klimatutsläpp. Det är inte de svenska företagen som är värst i klassen, tvärtom, därför har man allt att vinna på att visa upp sin verksamhet.

AGNETA RENMARK

Anmäl ditt deltagande här!

Dela

Fler nyheter i Arkiv

Sätherberg: ”Ingen risk för matbrist”

”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.