28 november 2019
Brödinstitutet bjuder på en livs levande adventskalender på sina sociala mediekanaler på Youtube, Facebook och Instagram, där talespersonen Maria Sitell tillsammans med inbjudna gäster ger sig i kast med allt från seglivade myter om bröd, kolhydrater, antiinflammatorisk kost och tillsatser till kuriosa om saffran, surdeg och vört.
– Vi hoppas att så många som möjligt ska hitta till vår kalender. Det finns väldigt många matmyter som florerar och vi vill räta ut frågetecken och lyfta fram den forskning som finns. Mat ska vara något positivt att njuta av, inte något som skapar oro och problem, säger Maria Sitell, som både ligger bakom idé och innehåll.
Bland de inbjudna gästerna finns bland andra måltidsforskaren Richard Tellström som berättar om julmatens historia, professor Jonas Ludvigsson som förklarar hur det går till när man tar reda på om man har celiaki (glutenintolerans) och bagaren Johan Sörberg som ger smarta tips inför julbaket.
Men varför just en julkalender?
– För att det är ett roligt sätt att under en begränsad tid tala om olika saker på ett kortfattat sätt och i ett format som många är vana vid och tycker om.
Inslagen är max en minut långa och producerade av Drakflygaren Produktion.
– Jag trodde först det skulle bli tajt att fylla 24 olika filmavsnitt men det visade sig att vi enkelt hade kunnat fortsätta in i januari 2020 – och säkert flera månader till.
Hur kom du på idén?
– Jag vet att jag tänkte på det redan i december förra året, sedan glömde jag bort det men kom på det i november. Då var det bara att kavla upp ärmarna och tillsammans med övriga gänget sätta igång. Det har gått snabbt men varit superkul!
AGNETA RENMARK
Följ Brödinstitutets adventskalender här!
Dela
Fler nyheter i Arkiv
Sätherberg: ”Ingen risk för matbrist”
”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.
22 mars
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.