20 november 2019
På rullbanden i Coca-Colas fabrik i Jordbro söder om Stockholm åker plastflaskor fyllda med drycken Fanta Exotic förbi i ett rasande tempo. Här inne fylls över 200 miljoner plastflaskor om året med dryck. Nu ska alla dessa flaskor tillverkas av 100 procent återvunnen plast.
– Att som stor livsmedelsaktör visa att det går att tillverka alla plastflaskor av återvunnet material är viktigt för hela livsmedelskedjan. Att vi har retursystemen i Sverige, tekniken och tillgång till material gör att vi kan ta steget mot en cirkulär ekonomi, säger Lisa Wahlström.
Enligt Coca-Colas egna beräkningar kommer omställningen spara in 3 500 ton nytillverkad plast varje år.
Under en pressvisning i går fanns hela kedjan representerad, liksom inbjuda gäster från livsmedelskedjan, Returpack och politiska representanter som näringsminister Ibrahim Baylan:
– Jag välkomnar dagens nyhet, att Coca-Cola som företag tar ett steg i en cirkulär riktning för att man ser att det är framtiden, säger han.
Returflaskor är relativt lätta att återvinna och med ett väl utbyggt system för återvinning i Sverige genom Returpack finns det också tillgång till material använda sig av.
– Det är inte svårare att tillverka en flaska av återvunnet material, det är samma process. Däremot behöver vi köpa in material av rätt kvalitet som går att göra till nya flaskor. Återvunnet material har ett högre pris i dag, säger Lisa Wahlström.
Coca-Cola internationellt investerar också pengar i industrin för nya återvinningstekniker av plast för att göra fler plastmaterial återvinningsbara. Det berättar Bruno Van Gompel som är technical and supply chain director för Coca-Cola Western Europe.
– Vi företag måste designa förpackningar som går att återvinna. Alla förpackningar måste samlas in så att det kan bli till nya förpackningar. För att fler plastmaterial ska gå in i det cirkulära materialflödet investerar vi i nya återvinningstekniker. Vårt mål är att hitta det mest hållbara sättet att erbjuda våra produkter, säger han.
ELLEN LARSSON
Dela
Fler nyheter i Arkiv
Sätherberg: ”Ingen risk för matbrist”
”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.
22 mars
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.