Så minskar Hemköp det gröna matsvinnet

Hemköp förpackar utsorterade frukter och grönsaker i påsar och säljer. – Svinnet har minskat ordentligt, vi säljer tvärslut på allt, säger Jenny Nedemark, butikschef i centrala Uppsala.

Det handlar om frukter eller grönsaker som behöver ätas snart, blivit kantstött eller som av andra skäl inte kan säljas med ordinarie sortiment.

Det förpackas nu i påsar om drygt ett kilo som säljs för tio kronor styck.

– Vi har varit igång i tre veckor och kunderna hittade till korgen med utsorterade frukt direkt. Intresset och engagemanget är stort, säger Jenny Nedemark.

Hemköp i centrala Uppsala är en av 65 butiker som hittills hakat på initiativet. Den senaste veckan har 5,5 ton frukt och grönt räddats som annars skulle ha blivit svinn.

Målet är att alla Hemköps butiker ska delta i projektet.

DANIEL NORMAN

Dela

Fler nyheter i Arkiv

Sätherberg: ”Ingen risk för matbrist”

”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.