5 november 2019
Fullkorn, frukt, grönt, baljväxter, nötter och olivolja är bra för hälsan och dessutom skonsamt för miljön. Medan rött kött och charkuteriprodukter har de största negativa konsekvenserna för miljön och samtidigt ökar risken för många sjukdomar.
Det visar en ny studie som Dagens Nyheter skriver om, och som letts av Jason Hill, professor vid institutionen för bioprodukter och biosystemteknik vid University of Minnesota i Saint Paul. Resultatet publicerades nyligen i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences.
– Det har gjorts mängder av studier som antingen har undersökt matens effekter för miljön eller för vår hälsa. Då kan människor tro att de måste väga det ena mot det andra. Men vi ser att det som är dåligt för hälsan också är dåligt för miljön, säger Jason Hill till DN.
Forskarna har undersökt hur en extra portion varje dag av olika livsmedel påverkar risken för förtida död, hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes, tjocktarmscancer eller stroke – och hur dessa livsmedel samtidigt belastar miljön.
Hälsoeffekterna utgår från 19 så kallade metaanalyser, där forskarna tagit hänsyn till andra faktorer som påverkar sjukdomsrisken, som ålder, kön, övervikt och rökning.
Och det visar sig att hälsoeffekterna nästan alltid hänger ihop. En grupp livsmedel som minskar risken för typ 2-diabetes är vanligen också bra för att förebygga tjocktarmscancer och hjärt-kärlsjukdom.
Samma sak gäller för de miljöaspekter som undersökts. Mat som exempelvis skapar få utsläpp av växthusgaser brukar inte heller leda till övergödning eller försurning av marken.
Två livsmedel sticker dock ut från mönstret. Fisk är hälsosamt, men påverkar miljön mer än de flesta andra nyttiga livsmedlen (men inte så mycket som rött kött och charkuteriprodukter). Och drycker sötade med socker ökar risken för sjukdomar, men har inte särskilt stor inverkan på miljön.
AGNETA RENMARK
Dela
Fler nyheter i Arkiv
Sätherberg: ”Ingen risk för matbrist”
”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.
22 mars
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.