Tångpremiär på Göteborgs Fiskauktion: ”Havets sparris”

Hummer- och surströmmingspremiärer i all ära med sista torsdagen i mars är det säljpremiär för en helt annan typ av sjömat: Tång!
– Den ska avnjutas som en primör, säger Roger Thilander, vd på Göteborgs Fiskauktion.

Från och med nu på torsdag klockan 7 och några veckor framåt kommer det att säljas sockertång och havssallad på Göteborgs Fiskauktion.
– Det är en period nu som dessa havets primörer är riktigt fin, sedan blir de för stora, säger Roger Thilander, vd på Göteborgs Fiskauktion.
Det handlar om ett initiativ som görs för tredje året i rad och som kommer från tångodlaren Ten Island Seafarm på Öckerö.
– Normalt sett är det ju uteslutande fisk och skaldjur som vi säljer här på auktionen till fiskhandlare och grossister, så det här är lite extra kul!
I år har intresset ökat och leverantörerna blivit fler. Förutom Ten Island Seafarm levererar även Kaira Nordic i Kungsbacka sockertång medan Nordic Seafarm i Munkedal levererar havssallat – en annan havsprimör.
Nytt för i år är att en låda från varje aktör kommer att auktioneras ut som ett paket och där hela intäkten går till Sjöräddningen.
Vad använder man då sockertång till? Tja, enligt experterna kan den strimlas i en pastamaskin och blandas med tagliatelle, användas i en tångsallad eller i en vegetarisk ”fisksoppa” för att ge en fin havssmak. Den funkar även bra som ingrediens i bröd eller som smaksättare till majonnäs, smör, sås eller i inlagd sill.

Sockertången är en brunalg med blad som blir 3-4 meter långa. I Sverige finns den i havet längst västkusten och runt skånska kusten till Bornholm. Anledningen till att den kallas sockertång är att den innehåller mannitol, en sockeralkohol som ger en sötsalt smak. Torkad tång innehåller mycket umami och kan användas som en smakförstärkare i mat.

Dela

Fler nyheter i Fiske och vattenbruk

Så ska algerna nå ut brett: “Enorm potential”

Det krävs stegvisa förändringar och en långsiktig strategi för att öka efterfrågan på algbaserade livsmedel, enligt en färsk rapport från Jordbruksverket.
– Vi vill vi att utvecklingen ska gå snabbare och att vi i Sverige börjar äta mera alger redan i dag, säger Kajsa Olsson, marknadschef på Nordic Seafarm.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.