Här är hållbarhetsfrågorna som matköparna prioriterar

Tydlig märkning av råvarans ursprungsland, minskad användning av farliga kemikalier och god djuromsorg. Det är de tre viktigaste frågorna för svenska konsumenter när det gäller mat och hållbarhet, enligt en färsk Sifo-undersökning.

Konsumentundersökningen har gjorts av Kantar-Sifo gjort på uppdrag av Axfood. Frågan som ställdes var: ”Hur viktigt är det att företaget som du handlar mat från arbetar med följande hållbarhetsfrågor?

De som svarade på undersökning fick en lista med 21 svarsalternativ som de sedan fick betygsätta på en skala från 1 till 5, där 1 var ”inte viktig” och 5 ”mycket viktig”.

För fyra år sedan gjorde Axfood en liknande undersökning.  Det blev samma frågor i topp då, fast med en intressant skillnad: Djurvälfärd har blivit allt viktigare för kunderna.

  – Det stora intresset för djurvälfärd ger möjligheter att öka försäljningen av mer hållbara djurvälfärdskoncept som till exempel Krav-märkt kyckling och gris där djuren ges mer utrymme och möjlighet till utevistelse, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

Ett annat svar som sticker ut nu mot då är närproducerad mat. Många kunder nämner den som sin viktigaste fråga, även om den inte hamnar bland de tre mest prioriterade.

AGNETA RENMARK

Dela

Fler nyheter i Arkiv

Sätherberg: ”Ingen risk för matbrist”

”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.