De kan vinna Icas Entreprenörspris: “Utvecklar sina närområden”

Ett lokalt bageri med globala ambitioner och ett UF-företag som tillverkar 100 procent nedbrytbara och motståndskraftiga sugrör av råghalm. Det är två av finalisterna till Icas Entreprenörspris 2023.

För sjätte året i rad delas Icas Entreprenörspris ut till entreprenörer som verkar i Ica-handlarnas anda, och som genom sitt företagande gör Sverige bättre. Och av hundratals nominerade från hela Sverige är nu tio finalister utvalda; fem i kategorin Årets lokala hjälte och fem i Årets lokala hjälte Junior.
– Det känns väldigt roligt att vara med och uppmärksamma de fantastiska entreprenörer som finns runt om i Sverige. Jag är verkligen imponerad över årets kandidater – gemensamt för alla är ett kreativt företagande och många får på olika sätt sina närområden att utvecklas, säger Nina Jönsson, vd för Ica Gruppen och juryns ordförande.

Priset har ett starkt lokalt fokus och syftar till att uppmärksamma driftiga entreprenörer som på olika sätt får sina närområden att blomstra – det kan handla om att skapa arbetstillfällen, lokal stolthet eller besökare till orten.
Juniorkategorin går till en ung entreprenör, upp till 25 år, som med stort engagemang kämpar för sin affärsidé.

Här är de finalister som har anknytning till livsmedelsbranschen:

  • Olofssons Bageri i Överkalix som drivs av Bengt Olof Olofsson. Med källvatten från Halljärv och mjöl från eget korn levererar det som brukar beskrivas som Norrbottens äldsta livsmedelsföretag i dag sina bakverk ända ut i Europa.
  • Mölle Krukmakeri, som drivs av Lisa Wohlfahrt och Albert Jacobson och som förvandlat ett sommaröppet krukmakeri till att bli ett mångfacetterat centrum för hantverk, kreativitet, mat och upplevelser som rullar på året runt.
  • Pensionatet i Piteå, som drivs av Lisa Hellmér och My Bergström –ett samlingsnamn för flertalet verksamheter som innefattar pensionat, restaurang, butik och konferensvåning.
  • Rawstraw, som drivs av Elise Lindow och Josephine Daly Tempelaar i Höllviken, som utvecklat ett 100 procent naturligt, nedbrytbart och framförallt motståndskraftigt sugrör av råghalm.
  • Containing Greens, som drivs av Moa Johansson, Ellinor Emilsson och Adrian Mellgren i Luleå. Och som utvecklat ett innovativt odlingssystem som möjliggör färska, närodlade grönsaker oavsett årstid.
  • Gottlery, som drivs av Tilda Wissmar i Göteborg, som kommit på idén att ersätta engångsartiklar med ätbara alternativ: veganska kexskedar.

Priset består av ett stipendium på 100 000 kronor för vardera kategori, och vinnaren utses genom en öppen omröstning på Ica Gruppens hemsida.

Dela

Fler nyheter i Människor och Trend och Värdekedjan

Hon ska öka konsumtionen av fullkorn: “Tid, tålamod och starkt engagemang”

Maria Alexandersson är projektledare för Fullkornsfrämjandet. Uppdrag? Att få fler svenskar att få upp ögonen för vikten av att äta fullkorn.
– När man väl förstår är det egentligen ganska enkelt, säger hon till Livsmedel i fokus.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.