26 januari 2023
Proteinet hemoglobin innehåller järn och finns framför allt i kött och blodmat. Nu ska en forskargrupp inom biokemi vid Örebro Universitet som ska undersöka möjligheten att utvinna veganskt hemoglobin från växter.
– Hemoglobin produceras av ett antal växtarter och som vi nu kommer att använda i forskningen. Det är mycket som ännu är oupptäckt vad det gäller att extrahera näringsämnen från växtriket som kan addera näring och smakupplevelse till livsmedel, säger Åke Strid, professor vid Örebro Universitet, i ett pressmeddelande.
Med ett växtbaserat hemoglobin skulle innehållet av järn i veganska produkter kunna öka högst väsentligt.
Det skulle även kunna ge köttsubstitut, som till exempel vegoburgare, en ”blödande effekt”, liksom en smak som ligger närmare kött.
– För oss är det fantastiskt spännande att vara med i projektet och att vara delaktiga i de resultat som forskningen kommer att utmynna i, säger Pia Schönemyr, grundare och ansvarig för produktutveckling på Vegme.
– Det ska vara enkelt att vara vegan och vegetarian och ändå få i sig de näringsämnen som behövs. Dessutom vet vi att många uppskattar en köttliknande produkt.
Vegme har lång erfarenhet av att utveckla och producera veganska produkter, bland annat färdigrätter och har även tilldelats utmärkelse för sitt nytänkande av Gastronomiska Akademien.
Dela
Fler nyheter i Forskning och Växtbaserat
Gemensam satsning på bioteknik ska utveckla framtidens mat
Världens växande befolkning och behovet av ett mer hållbart livsmedelssystem kräver nya sätt att producera och konsumera mat. Chalmers tekniska högskola är nu värd för ett unikt konsortium för att utveckla framtidens mat, i samarbete med Arla och Lantmännen.
21 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.