19 januari 2023
Fruktträdskräfta är det absolut största problemet i svensk äppelodling – en svampsjukdom som syns först efter att smittan är ganska långt gången. Och i takt med att kräftan breder ut sig i trädet så dör det. Smittspridningen är också stor – ofta smittas fem till sju närliggande träd i odlingen.
– I andra delar av världen besprutas träden för att undgå smitta på träden, men detta är inte tillåtet i Sverige. Därför skulle det ha stor betydelse om det gick att hitta en annan lösning, säger Jan Flemming Jensen, odlingschef på Kiviks Musteri.
Projektet går ut på att lära åtta olika hundekipage att känna igen doften av fruktträdskräfta innan det är synligt. Träningen börjas i så kallade nos-labb där hundarna får lära sig doften av svampen, för att sedan fortsätta träningen ute i äppelodlingar. En betydande del av totalt 300 söktimmar kommer förläggas till Kiviks Musteris äppelodlingar på Solnäs gård utanför Lund och i Kivik på Österlen.
Eventuellt kommer hundarna också lära sig att hitta vattensork och andra skadedjur som ofta befinner sig i fruktodlingar, men som är svåra att bekämpa.
Projektet finansieras av Leader, Lokalt ledd utveckling i Sydöstra Skåne. Det är också en del av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Förhoppningen är en mer lönsam och hållbar odling i Sverige – plus att metoden på sikt kan användas även i andra länder, i stället för kemisk bekämpning.
BILDEN: Larissa Gustavsson, forskare SLU, visar hur fruktträdskräfta se ut.
Att plantera ett äppelträd och ta hand om det i tre år innan det börjar ge frukt och först därefter märka att det drabbats av fruktträdskräfta är både dyrt och tidskrävande. Ett förebyggande arbete skulle således minska fruktodlarnas skadekostnader och bidra till både en mer hållbar och lönsam odling.
BILDEN: Projektledare och hundförare Marie Koenen, hunden Mai och Jan Flemming Jensen, Kiviks Musteri.
Dela
Fler nyheter i Forskning och Primärproduktion
Gemensam satsning på bioteknik ska utveckla framtidens mat
Världens växande befolkning och behovet av ett mer hållbart livsmedelssystem kräver nya sätt att producera och konsumera mat. Chalmers tekniska högskola är nu värd för ett unikt konsortium för att utveckla framtidens mat, i samarbete med Arla och Lantmännen.
21 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.