– Det är första gången man samlar en hel värdekedja på det här sättet, säger Susanne Ekstedt, innovationsledare på Innovatum Science Park och en av arrangörerna.
17 januari 2023
Nordic Seafood Summit är den första mässan i sitt slag som samlar fisknäringens samtliga aktörer – från fiskaren/odlaren till grossist, förädling, dagligvaruhandel, restaurang samt beslutsfattare och myndigheter.
Bakom arrangemanget står Finnvacum och företag som Västkustfisk och Innovatum Science Park.
– Vi såg behovet av att ha en mötesplats för att samla hela sjömatens värdekedja. Det här är en unik möjlighet för näringens aktörer att få en inblick i hela kedjans utmaningar och möjligheter, säger Susanne Ekstedt, innovationsledare på Innovatum Science Park.
Under dagarna två kan besökarna mingla runt bland 40-talet utställare på Stockholm Waterfront, ta del av de senaste innovationerna och ett spännande program som rymmer allt från fiskepolitiska samtal och miljömärkningar till att arkitekten Gert Wingårdh skissar upp Göteborgs nya fiskehamn.
Dessutom ska ett dussin nytänkande företag pitcha innovativ sjömat av bland annat tång och musslor.
– Framför allt handlar det om att mötas. Det är i mötet mellan människor som saker och ting händer.
Men mässan är inte bara till för dem som jobbar med sjömat utan för alla som är intresserade av livsmedel.
– Det har verkligen rasslat loss inom sjömaten och vi ser både många nya spännande produkter och samarbeten, säger Susanne Ekstedt och nämner hur tre helt skilda aktörer som gör färs på musslor respektive sill och sjöpung nyligen skapat ett gemensamt varumärke: Gastrosea.
– Detta är en förebild. Det är genom att hittar likheter och samarbetsformer som alla utveckling sker.
Nordic Seafood Summit kommer att arrangeras varje år och alternera mellan Stockholm och Göteborg.
BILDEN: Här är några av initiativtagarna och arrangörerna av Nordic Seafood Summit: Susanne Ekstedt, Pelle Lindquist Omberg, Jocke Petersén, Lillemor Lindberg och Emelie Hennström, från företagen Finnvacum, Västkustfisk och Innovatum Science Park.
Dela
Fler nyheter i Fiske och vattenbruk och Mötesplatser
Förädling Mötesplatser Värdekedjan
Trendbrottet: Svenskproducerat viktigare än pris på julbordet
För första gången sedan 2021 minskar prisets betydelse när svenskarna ska välja mat och dryck till julbordet, samtidigt som allt fler vill att det ska gå snabbt och enkelt att förbereda. De mångåriga julbordsfavoriterna skinkan och Ris à la Malta utmanas alltmer av Janssons frestelse och lussebullar, enligt Livsmedelsföretagens stora julmatsundersökning.
21 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.