De vill se en ny ekonomisk modell för hållbar matproduktion

Den halländska kvarnen Berte Qvarn investerar i en AI-baserad plattform för att reducera klimatutsläppen i sin egen värdekedja. Och vill att livsmedelsindustrin hjälper till att snabba på omställningen till en mer hållbar matproduktion genom att införa en ny ersättningsmodell.

Med hjälp av en ny digital hållbarhetsplattform kan Sveriges äldsta kvarn, Berte Qvarn i Slöinge som grundades 1569, samla in information direkt från fält från sina drygt 300 odlares fält – och på så vis kvantifiera och mäta utsläppen av växthusgaser.

Plattformen, som är utvecklad av företaget Improvin, kommer nu att ligga till grund för såväl hållbarhetsarbetet som hållbarhetsrapporteringen.

Dessutom kan kunderna inom livsmedelsindustrin få tillgång till sammanställd information om utsläpp att använda i sina hållbarhetsrapporteringar.
– Vi ser den här plattformen som en långsiktig investering för ökad hållbarhet, säger Helena Stenström, hållbarhetschef på Bertegruppen, i en kommentar.

Hon menar att både livsmedelsindustrin och lantbruksindustrin förändras snabbt just nu.
– När fler och fler livsmedelsföretag fokuserar på att reducera sina växthusgaser blir tillgång till kvantifierad information från primärproduktionen affärskritiskt för att beräkna utsläpp.

Tanken är även att använda informationen för att skala upp finansiella incitamentsprogram för odlarna, för att stötta dem i omställningen till en mer hållbar matproduktion. Hållbarhetsgraden och klimatutsläppen har i dag, till skillnad från spannmålskvaliteten, ingen direkt inverkan på spannmålspriset.
– Detta måste ändras! Matindustrin och dess aktörer måste kollektivt möjliggöra och säkerställa att våra odlare blir kompenserade för deras klimatpositiva åtgärder och maten som de producerar. Vi kan, tillsammans med våra kunder, använda denna plattform för att bygga finansiella utdelningsmodeller som belönar våra odlare för deras hållbara åtgärder, säger Helena Stenström.

Berte Qvarn uppskattar att deras totala potential för växthusgasreduktioner i sin egen värdekedja på årsbasis är över 70 000 ton koldioxidekvivalenter, vilket i sin tur har potential att ge runt 9 miljoner kronor i extra intäkter till Bertes odlare.

Bilden: Fredrik Nilsson, råvaruchef, Berte Qvarn, och Helena Stenström, hållbarhetschef på Bertegruppen.

Dela

Fler nyheter i Hälsa och Värdekedjan

Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt

Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.