Nytt projekt ska göra vego lika näringsrikt som kött

Växtbaserade livsmedel med minst lika högt näringsinnehåll som animaliska produkter. Det är målet med ett nytt projekt som fått 3 miljoner kronor från Vinnova.
– Vi ska både utveckla nya produkter och öka biotillgängligheten, säger projektledaren Peter Bolinder.

Startupen Peter O Bolinder AB har tillsammans med SLU, Örebro Universitet och Peas of Heaven fått 3 miljoner kronor från Vinnovas utlysning inom hållbara matsystem för att utveckla växtbaserade livsmedel som har motsvarande eller bättre näringsvärden än animaliska produkter.

Projektet, som ska pågå under två år, har tre innovationsområden: Att identifiera de lämpligaste grödorna, att förbättra näringsvärdena samt att utveckla två goda och nyttiga växtbaserade livsmedel.

– Vi ska kika på både baljväxter, spannmål, oljeväxter och alger för att utveckla näringsrika analoger till kött och kyckling. Det handlar om att få uppnäringsvärdena och öka biotillgängligheten så att växtbaserade produkter bättre motsvarar animaliska produkter, säger Peter Bolinder, projektledare och grundare av Peter O Bolinder AB.

Han har själv ingen lång bakgrund från livsmedelsbranschen men är en sann entreprenör och mångsysslare som är intresserad av det mesta. Och det var när han tog del av den nationella livsmedelsstrategin som han insåg han att Sverige helt saknar en värdekedja för växtproteiner.

– Helt galet! Om vi nu ska kunna öka självförsörjningen måste vi ju kunna ta hand om alla stegen själva.

Vinnovaprojektet ser han därför bara som ett första steg i att skapa en komplett värdekedja. Målet på sikt är att bygga upp en svensk anläggning för utveckling och produktion av våtextruderat växtprotein till livsmedelsindustrin.

– Det känns jättespännande att få vara med och driva utvecklingen och bidra till en snabbare omställningstakt av matsystemet. Och vi vill gärna integrera innovationsarbetet med andra forskningsprojekt inom både odling och livsmedel, säger Peter Bolinder.

Här är de olika delarna i Vinnovaprojektet:

Identifiera de bästa grödorna: Nya blandningar av proteingrödor från svenska baljväxter, spannmål, oljeväxter och alger ska leda till rena smaker och bättre textur – och insatsvaror som har motsvarande biotillgänglighet som animaliska produkter.

Färdig förädlad insatsvara: Projektet fokuserar på våtextruderad insatsvara (HMMA) som är en vidareförädlad produkt som kräver mindre förädling i livsmedelsproduktionen.

Nya produkter: Två nya, goda och nyttiga, produkter som uppfyller konsumenternas krav på smak, struktur och pris ska utvecklas och lanseras på den svenska marknaden under 2025.

 

Dela

Fler nyheter i Forskning och Hälsa och Växtbaserat

Gemensam satsning på bioteknik ska utveckla framtidens mat

Världens växande befolkning och behovet av ett mer hållbart livsmedelssystem kräver nya sätt att producera och konsumera mat. Chalmers tekniska högskola är nu värd för ett unikt konsortium för att utveckla framtidens mat, i samarbete med Arla och Lantmännen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.