– Välmående kor ger mer mjölk, vilket får en positiv effekt på klimatavtrycket, säger Anna Ekman-Nilsson, Skånemejeriers hållbarhetsexpert.
6 december 2022
Skånemejerier har ambitionen att bli Sveriges mest hållbara mejeri. Klimatarbetet på gårdarna är centralt för att nå det målet, eftersom det är där de största utsläppen sker.
– Vi är alla del av samma värdekedja. Vi måste själva minska våra utsläpp, och vi måste också stötta våra mjölkleverantörer i att kunna göra detsamma. Det gör vi bland annat genom rådgivning och insamling av klimatdata. Vi betalar också fortsatt mer än marknadspriset som ersättning till bönderna för att de ska få förutsättningar att verka för en hållbar och kvalitativ mjölkproduktion, säger Anna Ekman-Nilsson, hållbarhetsexpert på Skånemejerier.
Det viktigaste för att en gård ska kunna minska sitt klimatavtryck är att ha en effektiv användning av resurser. Men det kan också vara att använda förnybar energi och att välja gödsel och foder med låg klimatpåverkan.
– Att ta hand om sina kor, att de är friska och mår bra, är också väldigt viktigt. Välmående kor ger mer mjölk, vilket får en positiv effekt på klimatavtrycket.
Efter att ha genomfört beräkningar på 299 mjölkgårdar kan Skånemejerier konstatera att klimatavtrycket på gårdarna sjunkit. Det genomsnittliga klimatavtrycket per liter mjölk som levererades till Skånemejerier landade på 0,96 kilo CO2-ekvivalenter under 2021, jämfört med 1,00 kilo koldioxidekvivalenter året innan.
Detta är något lägre än genomsnittet i Sverige.
Anna Ekman-Nilsson framhåller att svensk mjölk står sig väl ur klimatsynpunkt i ett internationellt perspektiv. Svensk mjölk har 60 procent lägre klimatavtryck än världsgenomsnittet och nästan 27 procent lägre än genomsnittet i Europa.
– Mjölk diskuteras ofta ur ett klimatperspektiv, och det är många parametrar man ska ta i beaktande för att göra mjölken rättvisa. Mjölk har visserligen en högre klimatpåverkan än till exempel vatten, men då ska man ha med sig att vatten inte innehåller någon näring medan mjölken tvärtom är mycket näringsrik och viktig för folkhälsan, säger hon.
Dela
Fler nyheter i Förädling och Primärproduktion
Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt
Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.
22 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.