17 november 2022
Höga energipriser, räntor och inflation plus extra utgifter för foder, gödsel och diesel. Jodå, kostnaderna för svenska lantbrukare har ökat extremt mycket under det senaste året.
Men samtidigt har intäkterna ökat ännu mer, enligt Filip Olsson, segmentschef för skog och lantbruk på Ludvig & Co.
– Allra bäst går det för gårdar med mjölkkor, grisproduktion och växtodling, säger han i en intervju med Ekonomiekot.
Det handlar både om att dessa producenter får bättre betalt för sina produkter, då de har ökat i pris, samtidigt som krisstödet som betalats ut har haft effekt.
– Sedan är vi ju inte direkt bortskämda i branschen med att ha historiskt bra resultat att jämföra oss med, säger lantbrukaren Mikael Svensson på Åkerby Mjölk och maskin utanför Jönköping, till Ekonomiekot.
Nötköttsproducenterna är de som har drabbats mest, mycket på grund av att hushållen fått mindre pengar kvar i plånboken.
– Det har helt enkelt svårt att få betalt för sitt kvalitetskött, säger Filip Olsson.
Men nästa år kommer att bli betydligt tuffare, då väntas lönsamheten sjunka i hela branschen i och med att räntehöjningar och ekonomisk turbulens kommer i kapp.
– Vi kommer att trimma produktionen så mycket det bara går. Kan man producera mer eget foder är det bra och anpassa produktionen efter de förutsättningarna man har och skapar största mervärdet, säger Mikael Svensson.
Dela
Fler nyheter i Primärproduktion
Lantmännen om krisberedskap: “Den låga självförsörjningsgraden skapar oro”
Tillgång till mat är en central del i landets krisberedskap. Men en färsk Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av Lantmännen visar att knappt en av fyra svenskar känner sig trygga med Sveriges matförsörjning vid kris.
19 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.