Jordbruksverket vill vässa smittskyddet: “Risk för förlorade matportioner”

Runt 2,3 miljoner avlivade fjäderfän och miljoner möjliga matportioner som aldrig blev serverade; fågelinfluensan fick omfattande konsekvenser under förra året. Nu vill Jordbruksverket stärka smittskyddsarbetet för att säkra den svenska livsmedelsproduktionen.

Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, vill tillsammans med branschen, djurhälsovården och myndigheterna vässa smittskyddsarbetet. Detta för att värna både djurs och människors hälsa, samhällsekonomin och tillgången till svenskproducerad mat.
– I ett läge där vår inhemska livsmedelsförsörjning får allt större betydelse måste vi stärka arbetet för att minska risken för förlorade matportioner till följd av utbrott, säger Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket, i en kommentar.

I två färska rapporter till regeringen har myndigheterna lämnat förslag på hur smittskyddsarbetet kan stärkas. Det handlar bland annat om åtgärder för att prioritera det förebyggande smittskyddsarbetet och att möjliggöra delning av data mellan myndigheter i kampen mot smittor.

– En viktig grundförutsättning för att utveckla smittskyddsarbetet är kunskap. För att få en bättre förståelse för hur smittspridningen har skett under de senaste årens betydande sjukdomsutbrott hos djur har vi därför initierat ett antal forskningsinsatser, med särskilt fokus på smittvägar mellan vilda djur och produktionsdjur. Vi förväntar oss att resultat från dessa kommer ligga till grund för nya stöd och råd för att framöver minska risker för spridning av smittor, säger Karl Ståhl, statsepizootolog på SVA, i en kommentar.

Dela

Fler nyheter i Primärproduktion

Lantmännen om krisberedskap: “Den låga självförsörjningsgraden skapar oro”

Tillgång till mat är en central del i landets krisberedskap. Men en färsk Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av Lantmännen visar att knappt en av fyra svenskar känner sig trygga med Sveriges matförsörjning vid kris.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.