1 november 2022
Har du hunnit komma in i nya jobbet än?
– Haha, både ja och nej. Vi är väldigt många medarbetare som tillsammans är engagerade i hundratals olika forskningsprojekt och samarbeten, både nationella och internationella, liksom strategiska innovationsprogram. Det är otroligt mycket att sätta sig in i även om mitt huvuduppdrag är att leda myndigheten.
Vilka är de största utmaningarna för en grön omställning av livsmedelssystemet?
– Ur ett globalt perspektiv ligger vår livsmedelssektor i framkanten när det gäller hållbar omställning. Samtidigt har vi betydande utmaningar vad gäller miljöpåverkan, beroendet av insatsvaror och svårigheter med lönsamheten – inte minst i primärproduktionen. Det krävs mycket innovation och investeringar samtidigt som vi konkurrerar på en global marknad där kraven ofta inte är lika höga.
Har vi råd med satsningar på hållbar livsmedelsproduktion utifrån rådande ekonomisk kris?
– Vi har inte råd att inte satsa på hållbar produktion. Klimat- och miljöpåverkan kommer att undergräva våra produktionssystem och vår ekonomi om vi inte gör mer. Det finns bara en väg framåt och Sverige har som ansvar att driva på och ligga i framkant när det gäller hållbarhet och en välplanerad övergång till ett fossilfritt samhälle.
Via Formas forskningsprogram görs mängder av utlysningar varje år, där flera av dem syftar till att just öka hållbarheten i livsmedelssystemet.
– Strategiska frågor kopplade till livsmedelsförsörjning kommer att få ett ökat fokus framöver. Spelplanen förändras snabbt och för Formas handlar det om att genom våra utlysningar och samarbeten verka för att utveckla lösningar till de stora utmaningar som även Sverige har.
Du låter ganska hoppfull?
– Det är klart att man måste vara hoppfull! Sedan ska man inte vara naiv, det kan snabbt bli värre och vi befinner oss i en allvarlig situation just nu med flera samverkande utmaningar och kriser. Samtidigt har vi tillgängliga lösningar och det pågår en stor kunskapsutveckling kring exempelvis nya energisystem. Det finns starka drivkrafter, inte minst inom näringslivet, som för en positiv förändringsagenda.
Hur kan kris vändas till möjlighet?
– Genom att vi behåller den långsiktiga kursen och strategiska inriktningen; vi måste fasa ut fossila bränslen och samtidigt öka resurseffektiviteten inom alla områden. På samma sätt som oljekrisen på 70-talet blev ett viktigt uppvaknade finns det nu möjligheter att vi kan få tillbaka en mentalitet där det blir en självklarhet att hushålla med både energi och andra resurser och minska på ett osunt beroende till ett fåtal länder. Det behöver inte innebära att våra liv blir sämre. Så länge en kris inte går alldeles överstyr innebär den alltid nya möjligheter till utveckling.
Dela
Fler nyheter i Trend
Ny studie: Snacks, snabbmat och läsk dominerar menyn för svenska 14-åringar
Hemma, på väg till och från skolan, i matbutiker, på kaféer och restauranger och i samband med fritidsaktiviteter. Överallt möts dagens 14-åringar av mat, reklam för mat och köperbjudanden, liksom trender och inspiration via mobilen. Det visar en ny kvalitativ studie där Livsmedelsverket låtit 14-åringar dela med sig av sin vardag.
23 januari
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.