18 oktober 2022
Andelen svenskar som äter sjömat minst två gånger per vecka har minskat från 43 procent 2015 till 33 procent 2021. Det visar rapporten Sjömat i Sverige 2022, som Norges sjömatråd presenterar i dag tisdag, som tar tempen på svenskarnas konsumtion av fisk och skaldjur.
– Vi behöver gemensamt jobba för att fler ska få upp ögonen för de stora fördelarna med sjömat, säger Charlotte Rapp, marknadsorganisationens Sverige-chef.
Under pandemiåren 2020-2021 ökade de svenska hushållens hemkonsumtion av sjömat med 15 procent. Från 2019 till 2020 gick exempelvis köpen av lax upp 30 procent till över 20 000 ton. Under samma period minskade dock konsumtionen av sjömat på restauranger med anledning av coronarestriktioner.
Under första halvan av 2022 har hushållens sjömatskonsumtion dock backat igen, vilket gjort att ökningen från 2020 och 2021 så gott som utraderats.
Enligt rapporten äter hushållen med de högsta inkomsterna mest sjömat av alla – och mer än någonsin tidigare. Den gruppen konsumerar hela 19,4 kilo fisk och skaldjur per hushåll och år. Det kan jämföras med gruppen som tjänar mindre än 200 000 kronor per år, där mängden ligger på 10,3 kilo.
– Att välja sjömat ska inte vara en fråga om ekonomi. I en situation där priser på mat ökar och hushållens ekonomiska marginaler pressas är detta en bekymmersam tendens. Hälsovinsterna är så stora att alla grupper i samhället bör ha möjlighet att följa Livsmedelsverkets rekommendation, säger Charlotte Rapp.
Enligt Livsmedelsverket bör vi äta fisk två till tre gånger i veckan, då fisk är en naturlig källa till D-vitamin, jod och selen. Fet fisk såsom lax, makrill eller sill innehåller dessutom mycket omega-3.
Dela
Fler nyheter i Fiske och vattenbruk och Hälsa
Fiske och vattenbruk Trend Värdekedjan
Så ska algerna nå ut brett: “Enorm potential”
Det krävs stegvisa förändringar och en långsiktig strategi för att öka efterfrågan på algbaserade livsmedel, enligt en färsk rapport från Jordbruksverket.
– Vi vill vi att utvecklingen ska gå snabbare och att vi i Sverige börjar äta mera alger redan i dag, säger Kajsa Olsson, marknadschef på Nordic Seafarm.
15 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.