Fiskbranschens lilla blå ska öka kunskapen: “Hållbarhetsfrågorna är avgörande”

Vad är det egentligen som styr utformningen av globala fiskekvoter? Och hur kommer man fram till vad som är hållbara bestånd? Det är några av de frågetecken som Fiskbranschens Riksförbund gör sitt bästa för att räta ut i ”Fiskbranschens lilla blå”.

Den nya guiden riktar sig till alla inom den svenska sjömatsbranschen som vill lära sig mer om hur det internationella fisket fungerar, och hur man kan förstå vad som avgör om olika fiskbestånd kan klassas som hållbara. I den drygt 30 sidor långa skriften förklaras allt ifrån olika begrepp som ekosystemtjänster och näringsvävar till hur det internationella havsforskningsorganet ICES gör sina beståndsberäkningar.
– Min tanke var att en handbok skulle öka förståelsen och intresset för bedömning av hur våra fiskbestånd mår, säger Åsa Ask, tidigare marin expert på Orkla och en av dem som arbetat med guiden.
– Livet i havet är komplext. Jag brukar säga att det är lätt att räkna korna i hagen men svårt att räkna fiskarna i haven.
Jeanette Forsell, ansvarig för hållbarhetsfrågor inom Marenor och Insula, har också varit inblandad i arbetet med guiden. Enligt henne är hållbarhetsfrågorna helt avgörande för fiskbranschen.
– För sjömat specifikt är tillgången på fisk och ett levande hav inte bara en viktig förutsättning för vår fortsatta verksamhet, utan också en viktig kugge i en stor näringskedja, säger hon.

”Fiskbranschens lilla blå” finns tillgänglig i digitalt format och kan laddas ned HÄR!

Dela

Fler nyheter i Fiske och vattenbruk

Så ska algerna nå ut brett: “Enorm potential”

Det krävs stegvisa förändringar och en långsiktig strategi för att öka efterfrågan på algbaserade livsmedel, enligt en färsk rapport från Jordbruksverket.
– Vi vill vi att utvecklingen ska gå snabbare och att vi i Sverige börjar äta mera alger redan i dag, säger Kajsa Olsson, marknadschef på Nordic Seafarm.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.