– Lantbruket sitter på oerhörda resurser och det är bra att de utnyttjas ännu mer effektivt, säger Michelle Elger Ekman, energiexpert på LRF.
11 oktober 2022
Intresset för biogas är rekordstort hos Sveriges bönder. Färska siffror från Klimatklivet visar att satsningar som minskar utsläppen med över 100 000 ton koldioxid har godkänts i år – och då är bara en tredjedel av ansökningarna beviljade.
– Sveriges bönder bedriver redan ett av världens mest hållbara lantbruk och med Klimatklivet görs det möjligt att fortsätta att satsa på klimatsmarta satsningar som hela samhället tjänar på, säger Michelle Elger Ekman, energiexpert på LRF.
Klimatklivet är ett projekt som delas mellan Naturvårdsverket och länsstyrelserna. Det inleddes år 2015 och målsättningen är att minska utsläppen av koldioxid genom lokala och regionala klimatinvesteringar.
Förra året minskade bönderna koldioxidutsläppen med drygt 80 000 ton, i år kommer siffran överstiga 100 000 ton.
Mer än hälften av satsningarna görs i Kalmar län. Bland annat har 45 bönder på norra Öland gått ihop för en 200-miljonerssatsning på en biogasanläggning som kan försörja södra Sverige på biogas.
Totalt har 51 av 181 ansökningar beviljats och den beräknade utsläppsminskningen beräknas bli 100 733 ton koldioxid per år.
Ökad användning av biogas är en viktig faktor i det energipaket som LRF nyligen överlämnade till regeringsförhandlarna och som visar att svenskt lantbruk kan bidra med ytterligare 50 TWH hållbar energi. Det motsvarar ett års produktion av el från kärnkraften.
Dela
Fler nyheter i Hållbarhet och Primärproduktion
Lantmännen om krisberedskap: “Den låga självförsörjningsgraden skapar oro”
Tillgång till mat är en central del i landets krisberedskap. Men en färsk Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av Lantmännen visar att knappt en av fyra svenskar känner sig trygga med Sveriges matförsörjning vid kris.
19 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.