29 september 2022
De höga energikostnaderna slår hårt mot det gröna näringslivet, där växthusodlarna släcker lyset, äppelodlare inte har råd att vinterförvara sina produkter och animalieproducenter tvingas investera i reservkraftverk för att veta att de klarar eventuella driftstörningar –samtidigt som kostnaderna fortsätter att skena.
Därför har LRF tagit fram energipaket till den nya regeringen, som visar att Sveriges jord- och skogsägare kan producera 50 terrawattimmar i ny ren energiproduktion från sol och biomassa från jord- och skogsbruk.
– Som en jämförelse är det lika mycket som kärnkraften bidrog med under förra året, säger Pernilla Winnhed, chef för chef för näringspolitik och företagande på LRF, i samband med ett digitalt pressmöte om energipaketet.
Förutom ett rejält tillskott till landets energiförsörjning skulle det innebära att lant- och skogsbruksföretagen går från att vara energikonsumenter till att även bli energiproducenter.
– Samtidigt som vi ökar energiproduktionen i Sverige blir det en avgörande affärsmöjlighet för den gröna näringen.
Med erbjudandet följer så klar en del krav. Vad gäller solenergi behöver gränsen för mikroproduktion ändras, nätkapaciteten i hela Sverige behöver förbättras och egenanvänd solel bör skattebefrias.
När det gäller biodrivmedel och biogas behövs statliga investeringar och skattelättnader, liksom kortare tillståndsprocesser och en permanent höjning av gödselgasstöd.
– Våra medlemmar kan och vill bidra – bara vi får rätt förutsättningar, säger Pernilla Winnhed.
Dela
Fler nyheter i Hållbarhet och Primärproduktion
Lantmännen om krisberedskap: “Den låga självförsörjningsgraden skapar oro”
Tillgång till mat är en central del i landets krisberedskap. Men en färsk Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av Lantmännen visar att knappt en av fyra svenskar känner sig trygga med Sveriges matförsörjning vid kris.
19 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.